Naslovnica Biznis InvestCro - Kako do ulagača

Za 2019. ključan je rast investicija

Svjesni toga u Poslovnom dnevniku i Večernjem listu pokušat ćemo kroz 2019. otvoriti to važno pitanje te potaknuti rast investicija ili barem ukazati na pravi put da bi se tako nešto dogodilo
08. veljače 2019. u 14:09 171 prikaza
Industrija
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Privlačenje stranih investicija i poticanje već prisutnih investitora na razvitak svog poslovanja ključni su za rast hrvatskog gospodarstva na dugi rok, stoji u Bijeloj knjizi 2017. u izdanju Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC). Kako zaključuje Udruženje “Strani investitori mogu igrati važnu ulogu u gospodarskom oporavku Hrvatske donoseći svježi kapital, visoku kvalitetu i standarde zaštite okoliša kao i know-how, inovativne tehnologije, otvaranje novih radnih mjesta te programe razvoja za zaposlenike”. Republika Hrvatska morala bi raditi na nastavku izgradnje stabilnog i snažnog tržišno orijentiranog gospodarstva, konkurentnog na svjetskom tržištu, stalnom jačanju makroekonomske stabilnosti i nastavku strukturnih reformi u svrhu osiguranja stabilnoga i održivoga gospodarskog razvitka. U tom kontekstu morao bi biti prepoznat i značaj ulaganja za budući razvitak zemlje kao velik doprinos daljnjem restrukturiranju i modernizaciji gospodarstva, jačanju međunarodne konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta.

Sve navedeno opća su mjesta u hrvatskom gospodarstvu koja traže promptno djelovanje od svih struktura jer bez stvaranja stabilnog investicijskog okruženja ne može se napredovati brzinom koja je nama potrebna te se može dogoditi da Hrvatska ostane “osuđena“ isključivo na rast koji generira turizam. To se ne smije dogoditi i upravo zbog toga Poslovni dnevnik i Večernji list odlučili su pokrenuti projekt InvestCro kako bi permanentno (najmanje dva puta mjesečno) na svojim platformama u tiskanom i internetskom izdanju, te kroz više konferencija, ali i izdavanjem posebne knjižice krajem 2019. godine, pokušali potaknuti rast investicija u Hrvatskoj te kroz važne teme za taj segment razvoj države društveno odgovorno, što i jest jedna od zadaća medija, mijenjali budućnost svih na bolje.

Uostalom kako je naglasio u guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u svom novogodišnjem obraćanju “naš je izvoz znatno porastao, a osobna i javna potrošnja nisu toliko kao prije krize, što znači da ne rastemo toliko na potrošnji, nego na zdravijim temeljima, ipak, najviše nedostaje rast investicija“.

Svjesni toga u Poslovnom dnevniku i Večernjem listu pokušat ćemo kroz 2019. otvoriti to važno pitanje te potaknuti rast investicija ili barem ukazati na pravi put da bi se tako nešto dogodilo.

Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas