Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guverner HNB-a

Boris Vujčić: Rate kredita u eurima mogle bi rasti

10.07.2012., Zagreb - Boris Vujcic, guverner Hrvatske narodne banke.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
14.04.2015.
u 22:50

To što novac ne plasiraju u gospodarstvo nego u državne jedinice, Vujčić je objasnio jedino time što banke plasiraju novac tamo gdje im je najmanji rizik

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za HRT rekao je kako HNB poput ostalih središnjih banaka može kreirati jeftinu likvidnost bankama iz koje one mogu davati kredite i to HNB već dugo vremena i čini.

Istaknuo je kako je prošli tjedan u bankama bilo rekordnih 10 milijardi kuna viška likvidnosti koje banke drže u HNB-u po kamatnoj stopi od nula posto. Zašto ne plasiraju taj novac, treba pitati vlasnike banaka, naglasio je te dodao kako je razlika između kamatnih stopa po kojima banke drže tu likvidnost u HNB-u i kamatne stope po kojoj kredite plasiraju poduzećima pet posto. Ono što je napravio HNB je višak likvidnosti koji je pet puta viši nego u eurozoni, novca ima mnogo i to po kamatnoj stopi od nula posto, rekao je Vujčić.

To što novac ne plasiraju u gospodarstvo nego u državne jedinice, Vujčić je objasnio jedino time što banke plasiraju novac tamo gdje im je najmanji rizik.

Kazao je kako bi rate kredita u eurima mogle rasti.

– Kao što sam 2005. i 2006. upozoravao na riskantnost kredita u švicarskom franku, tako sam i prije dvije godine upozorava na riskantnost, u ovom trenutku, vezivanja kredita uz euribor ili libor, kaže Vujčić.

Euribor i Libor su kamatne stope prema kojima banke posuđuju novac drugim bankama. Trenutačno je, kaže Vujčić, nešto više od trećine stambenih kredita u Hrvatskoj vezano uz Euribor ili Libor.

– S obzirom na razine na kojima su danas Euribor i Libor, možemo s puno većom izvjesnošću nego ranije očekivati rast tih kamatnih stopa u budućnosti, što bi moglo dovesti do bitno većeg rasta kredita nego što ljudi očekuju. Još jednom ću to ponoviti pa će se možda za nekoliko godina, kada se bude o tome razgovaralo, moći podsjetiti da smo na vrijeme na to upozoravali, izjavio je Vujčić

Vujčić je odgovorio svojim kritičarima rekavši kako je devalvacija u biti nuđenje lakih rješenja koja ne postoje, to je samo tečajna magija i bježanje od problema. Devalvacijom bi ugrozili financijsku stabilnost. U Hrvatskoj bi devalvacija djelovala prorecesijski, smanjila bi rast BDP-a. Tu je i povijesno iskustvo s devalvacijom u Jugoslaviji koja nikad nije dovela do održivog rasta izvoza i gospodarskog rasta, izjavio je Vujčić.

Istaknuo je da su rješenja samo u strukturnim reformama.

>> Lalovac priznao veći deficit, Vujčić prognozira pad

Komentara 91

PA
Patriot1984
23:16 14.04.2015.

Nas "naš" guverner upozorava??? Pa majstore koji je tvoj posao, da nas upozoriš ili zaštitiš? Izdajnici svi ćete u paklu završit i prije ili poslije odgovarat za to što ne/radite. Sramota, fuj...

DU
Deleted user
22:58 14.04.2015.

A mogao bi i ovaj lik potražit drugi posao, kao i cijela vlada koja samo najavljuje što će nam se svega zla još dogodit.

ST
sttipe
23:27 14.04.2015.

nek se svi dogovore i prestanu plaćat kredite, samo misec dva... i nema više ovih banaka, doć će neke pametnije i manje pohlepne... banke im nemogu ništa a oni bankama itekako mogu.. samo neznaju ili ne žele...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije