Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK POTONUĆA

Vrijednost globalnih dionica u tjedan dana istopila se za 3 bilijuna dolara

Wall Street, burza
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
1/4
28.02.2020.
u 14:00

Kako piše Reuters, prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu spustio se u četvrtak ispod 1,3 posto, a krivulja prinosa i dalje signalizira dolazak recesije.

Nakon stanovitog usporavanja gubitaka na američkim burzama u srijedu, jučer je u Europi i Aziji nastavljen snažan pad burzovnih indeksa.

Uslijed naglog širenja koronavirusa izvan Kine globalna vrijednost dionica ovoga se tjedna istopila za čak 3 bilijuna dolara dok je istovremeno vrijednost američkih državnih obveznica dosegla rekordnu vrijednost.

Nagrizanje rasta

Na europskim buzrama jučer prijepodne cijene dionica ponovno su pale, a najviše su se na udaru prodaja našle dionice turističkih kompanija, jer širenje koronavirusa izvan Kine potiče strah od moguće pandemije koja bi mogla nagristi globalni gospodarski rast.

Oko podneva paneuropski STOXX 600 indeks bio je u minusu 2,5 posto, na 394 bodova. U minusu je već šest u posljednjih sedam trgovinskih dana te je na putu najvećeg tjednog gubitka od svibnja 2011. godine.
Istodobno, londonski FTSE potonuo je 2,1 posto, na 6893 boda, frankfurski DAX za 2,5 posto, na 12.459 bodova, a pariški CAC za 2,4 posto, na 5549 bodova.

– Neizvjesnosti vezane uz globalno makroekonomsko usporavanje zbog izbijanja koronovirusa sile nas na razborito ponašanje. I dalje izbjegavamo ulaganja u cikličke sektore i kompanije s velikom zaduženosti, a fokusiramo se na kvalitetu i održivost zarada – izjavio je Angelo Meda, čelnik trgovanja dionicama u Banor SIM-u.

Najviše su pale cijene dionica putničkih i turističkih kompanija, i to u prosjeku za 3,2 posto, zbog zabrinutosti oko pada potražnje za putovanjima. Na gubitku su i dionice banaka, rudarskih i maloprodajnih kompanija, za otprilike 2,5 posto. Talijanski burzovni indeks u minusu je 1,76 posto, na 23.009 bodova, dok tamošnji mediji izvješćuju o 100 novih zaraženih koronavirusom, čime je njihov ukupni broj premašio 400.

Signal recesije

Vlade diljem svijeta uvode mjere kako bi spriječile globalnu pandemiju. Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali i u srijedu, peti dan zaredom, no znatno sporije nego prethodnih dana, a ulagači i dalje najviše prate vijesti o širenju koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 123 boda ili 0,46 posto, na 26.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 3116 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,17 posto, na 8980 bodova. U posljednjih pet dana ti su indeksi potonuli oko 8 posto. Ipak, kretanje terminskih ugovora na Dow Jonesu jučer je sugeriralo da će trgovanje biti otvoreno s padom od najmanje 400 bodova.

Obujam trgovanja i dalje je velik, što ukazuje na povlačenje ulagača s tržišta. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 11,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 8,2 milijarde. Dok cijena dionica nezadrživo pada, raste vrijednost dužničkih vrijednosnica.

Kako piše Reuters, prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu spustio se u četvrtak ispod 1,3 posto, a krivulja prinosa i dalje signalizira dolazak recesije.

Naime, prinos na dugoročnu obveznicu niži je od prinosa na kratkoročne dužničke vrijednosnice. K tome, prinos na 10-godišnju njemačku obveznicu pao je na -0,5140 posto.

Ključne riječi

Komentara 2

KO
korisnik1111
10:24 29.02.2020.

Otvorio sam profil samo da bi nadrkanim ljudima poput Vas mogu odgovoriti. Autor članka je lijepo napisao kako prenosi informacije sa Reuters-a. Da ste se usudili otvoriti tražilicu, ili ne daj Bože, otici na portal Reuters-a, vidjeli bi kako je autor dobro preveo članak. U originalu piše "trillion" što je bilijuna na hrvatskom jeziku. Čak štoviše, pošto sam iz financijske industrije, moram ga pohvaliti na izrazima. Iako, vidljiv je utjecaj Google Translate-a. :)

PO
Posasthrvatskognovinarstva
23:29 28.02.2020.

Uredništvo Večernjeg, bilo bi lijepo da kad već dopuštate novinarima da samo prekopiravaju članke stranih agencija, da ih barem natjerate da nauče engleski, ili im priuštite rječnik, pa da ubuduće znaju da billion dollars, nije isto kao i bilijun dolara. Billion = milijarda, prema sadašnjem naslovu ispada da se na tržištu dogodio pad od 3 milijuna milijuna dolara. Ali, jbg, izgleda da je teško i to malo novinarskog integriteta sačuvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije