Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Vodeće europske banke knjiže veliki dio dobiti u poreznim oazama

Skupina analiziranih banaka uključuje UniCredit, Intesu Sanpaolo, Erste, Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale i BNP Paribas.
06. rujna 2021. u 15:00 0 komentara 192 prikaza
Foto: Pixabay

Vodeće europske banke i dalje u poreznim oazama knjiže znatan dio dobiti, utvrdio je Europski opservatorij za poreze, a minimalna porezna stopa od 25 posto donijela bi europskim zemljama dodatnih oko 10 milijardi eura prihoda godišnje.

'ŽELIM UTVRDITI ČINJENICE' Plenković o prešutnim minusima: Ako treba, sazvat ću sastanak s bankama

Neovisno istraživačko tijelo, koje sufinancira EU, objavilo je da su izvješća 36 velikih europskih banaka pokazala da su u poreznim oazama uknjižile ukupno 20 milijardi eura dobiti (23,77 milijardi dolara) ili oko 14 posto ukupne dobiti, iako su u njima imale mali broj radnika.

Dobit koju su banke uknjižile u poreznim oazama iznosi oko 238.000 eura po zaposleniku, u usporedbi sa 65.000 eura u drugim zemljama (izvan matične), navodi se u izvješću.

"To upućuje na zaključak da je dobit uknjižena u poreznim oazama uglavnom prebačena iz drugih zemalja u kojima je ostvarena temeljem pruženih usluga", dodaje se u izvješću.

Udruga je na temelju dobiti po radniku i stope poreza na dobit utvrdila da banke kao porezne oaze koriste Bahame, Bermuda, Britinske Djevičanske otoke, Kajmanske otoke, Guernsey, Gibraltar, Hong Kong, Irsku, Otok Man, Jersey, Kuvajt, Luksemburg, Makao, Maltu, Mauricijus, Panamu i Katar.

Skupina analiziranih banaka uključuje UniCredit, Intesu Sanpaolo, Erste, Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale i BNP Paribas.

Neke su banke koristile više poreznih oaza, neke samo jednu, a neke se uopće nisu služile tim instrumentom.   Upotreba poreznih oaza uvelike je varirala od banke do banke, utvrdili su autori istraživanja, dodavši da su banke u prosjeku u poreznim oazama knjižile otprilike petinu dobiti, a raspon se kreće od nula do 58 posto.

Prema izvješću, Intesa Sanpaolo knjižila je u poreznim oazama oko 13 posto dobiti, UniCredit šest posto, a Erste se nije služila poreznim oazama za knjiženje dobiti. Najveći je udio dobiti u poreznim oazama knjižio britanski HSBC, nešto više od polovine.

Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a USPJEŠNA POSLOVNA GODINA HEP iz dobiti u 2020. godini u Državni proračun uplatio 840,6 milijuna kuna

Autori istraživanja utvrdili su i da je 16 banaka smanjilo udio dobiti koju knjiže u poreznim oazama od 2014. do 2020., u prosjeku za sedam postotnih bodova.

Njih osam povećalo je prisutnost u poreznim oazama, u prosjeku za šest postotnih bodova, a sedam je u 2020. knjižilo otprilike isti udio dobiti kao i 2014. 

Izvješćivanje po državama kako bi se rasvijetlilo interno postupanje banaka nije ih potaknulo da promijene ponašanje, zaključili su autori, unatoč tome što su porezna pitanja zauzimaju sve više pozicije na listi prioriteta vlada.

Krajem 2014. u EU je na snagu stupila direktiva Vijeća (EU) o obaveznoj automatskoj razmjeni informacija o porezima.

U Europskom opservatoriju izračunali su i da bi europske zemlje uvođenjem minimalne porezne stope od 25 posto mogle osigurati više od 10 milijardi eura prihoda godišnje. 

Fabris Peruško USPJEŠNI REZULTATI Neto dobit Fortenova grupe 318 milijuna kuna

"Ambicioznije inicijative, kao što je globalni minimalni porez od 25 posto, možda će biti nužne da se ograniči upotreba poreznih oaza u bankarskom sektoru", zaključuju.

Porezi su postali osjetljivo pitanje, posebno u trenutku kada države pokušavaju 'zakrpati' rupe u gospodarstvu koje je izazvao covid 19 i postići dogovor o globalnoj minimalnoj poreznoj stopi, podsjeća Reuters.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
Logitech
Novi poslovni trend
Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.