Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Potvrđena pravomoćnost nagodbe vjerovnika, Agrokor više nije Todorićevo vlasništvo

Odbačeno je 87 žalbi Agrokorovih vjerovnika vezanih uz rješenje Trgovačkog suda s početka srpnja
26. listopada 2018. u 19:36 49 komentara 3131 prikaza
Peruško
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Potvrđena je pravomoćnost nagodbe vjerovnika Agrokora, čime je završen najveći proces trgovačkog prava u Hrvatskoj. Sada i formalno može početi implementacija nagodbe vjerovnika koja uključuje više od 100 tisuća koraka, a kojima se priprema nova kompanijska struktura i ulazak novih vlasnika. Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško zahvalio je svim vjerovnicima, Vladi i kupcima Agrokorovim proizvoda te istaknuo da su u izvanrednoj upravi zadovoljni.

Fabris Peruško Agrokor Peruško: Agrokor posluje bolje nego prije, radimo na profitabilnosti

– Fokusirat ćemo se na dizanje profitabilnosti, naročito u grupama maloprodaja, proizvodnja hrane i poljoprivreda. Budućnost kompanije je da očisti portfelj i da se bavi tim djelatnostima – kazao je Peruško.

Njegova zamjenica Irena Weber istaknula je da je odluka VTS-a potvrda iskrenog uvjerenja “da radimo zakonito i ispravno”. Objasnila je da u fazi implementacije treba na zrcalna društva prenijeti oko 4900 nekretnina, 11 tisuća licenci, 880 žigova i tisuće ugovora o radu. Pilot-kompanije bit će Konzum i Ledo, a na projektu će raditi 500 ljudi. Peruško je najavio kako mu za taj posao treba najmanje šest mjeseci pa izvanredna uprava mandat trebala završiti do travnja.

Pogledajte izjavu Ivice Todorića nakon odluke o izručenju:

Visoki trgovački sud odbacio je ili proglasio neosnovanim 87 žalbi vjerovnika. Istaknuo je da je privremeno vjerovničko vijeće imalo pravo donositi odluke i pripremati nagodbu do kraja, a žalbe na neravnopravan položaj dijela vjerovnika ocijenio je kao žalbene razloge koji su bez utjecaja na zakonitost rješenja. Viša instanca tako je dala za pravo svim odlukama sutkinje Nevenke Siladi Rstić, koja je vodila predmet od početka do kraja. Očekuje se da će dio nezadovoljnih vjerovnika, među kojima su Adris Grupa, Addiko bank, Raiffeisen banka, TDR, Tele 2 ili pak Medika, koristiti daljnja pravna sredstva.

Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, panel pitajte Vladu Konferencija u Rapcu 'Umrežit ćemo šest državnih institucija kojima ćemo olakšati poslovanje u Hrvatskoj'

– Legalisti smo. Poštovat ćemo odluku suda. Ovo je pravni izazov zanimljiv ponajboljim pravnim stručnjacima. Prepustit ćemo ga njima – komentirali su u Adris Grupi.

Ivica Todorić više ni formalno nije vlasnik Agrokora već su to u najvećem dijelu Sberbank, VTB bank i domaće banke i dobavljači.

Nikola Grmoja Nikola Grmoja: 'Dokazalo se da je Agrokor stvoren uz pomoć politike'

– Donesena je odluka pod pritiskom politike i protiv je nacionalnih interesa. Nekako je indikativan i tajming, zar ne? Ovo je najveća pljačka u povijesti Hrvatske! Dugoročne posljedice bit će katastrofalne – napisao je Todorić na Twitteru.

Nagodbom je rezerviran paket od 25% udjela u Agrokoru za vlasnike obveznica, među kojima najveći utjecaj ima Knighthead Capital, ali oni imovinu neće moći konzumirati dok na sudu ne dokaže osporene tražbine. Od siječnja se kamate za roll-up aranžman penju na 10% pa izvanredna uprava mora refinancirati to milijardu eura teško zaduženje, kao i izbjeći 70 milijuna kuna naknade koju mora isplatiti kreditorima aranžmana.

Pogledajte video Kulmerovih dvora

Knin: Završna svečanost 1. naraštaja polaznika Središta za razvoj vođa
KLJUČNI ZAPOVJEDNICI
Uloga generala Ante Gotovine u Oluji: Spojio je dva vojna koncepta
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
 • koraknaprijed:

  Jos jedan teski udarac za neprihatelje Hrvatske, ne ide im bas nesto i zadnje vrijeme.

 • Avatar puky
  puky:

  Stoka sitnog zuba na aparatima ..... 😆😆😆😆

 • barbaizamerike:

  Todoric Sanader Vidosevic i mnogi drugi sve rukopis KOSa opljackati i osiromasiti HR i novce vani prebaciti