Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovna konferencija

Virtualno poslovno povezivanje Hrvatske i dijapore – zajedno smo jači i bolji!

Meeting G2
29.11.2021.
u 15:23

Više stotina gledatelja sa svih strana svijeta, dva panela s petero uspješnih hrvatskih izvoznika, pet video-poruka s pet kontinenata, Mario Ančić kao ključni govornik koji se javio izravno s Wall Streeta, i svjetska pretpremijera nove pjesme Zaprešić Boysa – sukus je to 7. izdanja poslovne konferencije MEETING G2 koja je ove subote pod imenom „Timelapse“ održana u Zagrebu. Organizatori ovog sad već tradicionalnog skupa – istoimena Udruga Meeting G2 - koja sedam godina poslovno povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku, ne kriju zadovoljstvo subotnjim uspjehom.

„Ni ove godine nismo htjeli dopustiti da nas pandemija zaustavi, jer smatramo da su povezivanje i umrežavanje na kojem radimo ključni za daljnji gospodarski razvoj cijele zemlje. Hrvatska naprosto mora više i bolje iskoristiti činjenicu da diljem svijeta živi možda i 4 milijuna Hrvata i ljudi hrvatskog podrijetla. G2 u našem imenu označava drugu generaciju, ali podrazumijeva i pripadnike treće, četvrte pa i pete generacije iseljenika koji žive na svim kontinentima i stranama svijeta“, ističe predsjednik Udruge MG2 Antun Krešimir Buterin.

Iako je skup ove godine bio organiziran kao virtualna konferencija, bez publike, program je zahvaljujući digitalnim tehnologijama - uređen kao dvosmjerna komunikacija. S jedne se strane u Zagrebu uživo okupilo 5 vrhunskih domaćih izvoznika koji su opisali svoje poslovanje prije i za vrijeme pandemije, a s druge je strane emitirano i 5 video-poruka hrvatskih udruženja iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Europe (Austrija), dok se iz Kine javio hrvatski veleposlanik Dario Mihelin.

Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda, poručila je da Hrvati moraju više cijeniti sebe i svoje jer smo jednako vrijedni kao i drugi, ali nam nedostaje samopouzdanja i vjere u sebe i naše kvalitete. Goran Basarac iz tvrtke Šestan-Busch istaknuo je da su njihove kacige najsigurnije na svijetu i da ih koriste brojne vojske i policije širom svijeta. Kao predsjednik Klastera konkurentnosti obrambene industrije, dodao je da je obrambena industrija „krunski dragulj hrvatskoga gospodarstva“. Osnivač IT tvrtke Oradian Antonio Šeparović čiji softver pomaže siromašnim slojevima po Africi u pristupu financijskim uslugama, poručio je da se globalna kompanija očito može voditi iz Hrvatske, koristeći sve benefite opuštenijeg načina života. „Isto to misle i mnogi stranci i dijaspora čiji broj u Hrvatskoj raste iz mjeseca u mjesec, prepoznaju Hrvatsku kao mjesto idealno za život i rad“.

Dok je epidemija u većini gospodarskih grana uzrokovala usporavanje, čak i blokadu poslovanja, neki su pak doživjeli eksplozivan rast. To se dogodilo sudionicima drugog panela - poduzetnici Mireli Švaić iz Agropošte te Domagoju Boljaru iz tvrtke Miret. Švaić je opisala velik uspjeh obiteljske tvrtke Agropošta koja diljem Europe izvozi svoje prirodne ekološke voćne sokove, a u vrijeme pandemije drastično su im porasli i proizvodnja i izvoz. Boljar iz Mireta predstavio je svoju viziju najekološkijih tenisica na svijetu, a osvrnuo se i na novu crowdinvesting kampanju koja je u tijeku i kojom žele prikupiti pola milijuna eura. „Mi smo 2019. bili na Meetingu G2.5 i to je za nas bio najbolji i najuspješniji event na kojem smo ikad sudjelovali. Tamo smo dobili glavnu nagradu, upoznali buduće investitore, kupce, a i današnje zaposlenike. Još i danas ubiremo benefite od MG2“, naglasio je Boljar.

Veliko zanimanje izazvao je i ključni govornik – proslavljeni bivši tenisač Mario Ančić koji danas radi kao investicijski bankar u američkom fondu čije je ulaganje pomoglo tehnološkom startupu Infobipu da postane prvi hrvatski jednorog. Ančić se javio s Wall Streeta i poručio da Hrvatska spada u sam svjetski vrh po broju jednoroga s obzirom na BDP, ali i prognozirao da bismo u idućih godinu-dvije mogli dobiti i nove slične kompanije koje vrijede preko milijardu USD, jer Hrvatska obiluje vrhunskim stručnjacima, fakultetima i školama. „Takve kompanije šalju snažnu poruku svjetskim investicijskim kućama da je domicilna zemlja mjesto za plodna ulaganja, ali istodobno oko sebe stvaraju i čitav ekosustav manjih kompanija koje se razvijaju paralelno s jednorogom“, dodao je Ančić otkrivši da im je sada cilj pripremiti Infobip za izlazak na newyoršku burzu, što bi za jednu hrvatsku kompaniju bio fantastičan uspjeh.

Virtualna konferencija Meeting G2.7 završila je glazbenom točkom koja je među gledateljima širom svijeta izazvala oduševljenje. Za svjetsku pretpremijeru najnovije pjesme posvećene dijaspori Zaprešić Boysi su, naime, odabrali upravo ovu konferenciju. Snimka cijelog skupa bit će uskoro dostupna na Youtube kanalu Meetinga G2.

Više informacija na: www.meeting-g2.com

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije