Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Veljača zadnji mjesec uoči krize s turističkim porastima

S obzirom na širenje pandemije COVID-19 te uslijed toga i zatvaranja turističko-ugostiteljskih objekata, među kojima i većine hotela, kampova i drugog komercijalnog smještaja, turistički stručnjaci i analitičari se slažu da je teško u idućim mjesecima očekivati pozitivan turistički promet
14. travnja 2020. u 10:50 0 komentara 168 prikaza
Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komercijalni smještajni objekti u veljači su ostvarili porast dolazaka turista i noćenja u odnosu na isti mjesec 2019., i to od 5,4 odnosno 11,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). S obzirom na širenje pandemije COVID-19 te uslijed toga i zatvaranja turističko-ugostiteljskih objekata, među kojima i većine hotela, kampova i drugog komercijalnog smještaja, turistički stručnjaci i analitičari se slažu da je teško u idućim mjesecima očekivati pozitivan turistički promet.

Ministrica Koestinger i šef diplomacije Schallenberg AUSTRIJA Vlada pozvala Austrijance da ne putuju u inozemstvo, hoteli i restorani otvoreni sredinom svibnja

Već je statistika HTZ-a iz sustava eVisitor za ožujak ove godine pokazala znatniji pad dolazaka i noćenja turista, a ministar turizma Gari Cappelli predviđa da će ukupan pad ove godine biti između 60 i 75 posto, uz uvjet bolje zdravstvene situacije i da se bar nešto prometa 'uhvati' tijekom ljeta i početkom jeseni.

Veljača je u komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj poraste dolazaka turista od 5,4 posto u odnosu na isti mjesec 2019. 'donijela' s njih 279 tisuća, dok je veći porast noćenja, od 11,1 posto, rezultat 610,5 tisuća noćenja. Stranih je turista bilo nešto više od domaćih, 170 tisuća, čime su u plusu od 1 posto u odnosu na veljaču 2019., dok su domaći turisti sa 106,7 tisuća dolazaka ostvarili znatno veći porast, od 13,5 posto.

Ilustracija ZBOG KORONAKRIZE Inozemni dug na kraju 2019. smanjen, u 2020. očekuje se rast

U noćenjima su i domaći i strani turisti u komercijalnim smještajnim objektima ostvarili poraste iznad 10 posto - strani sa 396 tisuća od 11 posto, a domaći sa 215 tisuća noćenja porast od 11,3 posto. Među stranim turistima najviše je u veljači u komercijalnim smještajnim objektima boravilo Slovenaca, koji su ostvarili gotovo 20 posto od ukupnih stranih noćenja, a slijede ih Austrijanci, Nijemci, Talijani te turisti iz BiH, Srbije i SAD-a.

Po vrstama objekata, najviše noćenja u veljači bilo je u hotelima, više od polovice ukupnih ili 393 tisuće, čime su hoteli bili u plusu od 6,1 posto u odnosu na isti mjesec 2019. Na drugom su mjestu objekti tipa sobe, apartmani i kuće za odmor (ili privatni smještak) sa 155 tisuća noćenja, što je i veliki porast za tu vrstu smještaja u veljači tj. mjesecu niske sezone, od čak 22 posto.

Slijedom dobrog turističkog siječnja te potom i veljače, i u prva dva mjeseca ukupno su ove godine u komercijalnim smještajnim objektima zabilježeni porasti, i to od 5,6 posto sa gotovo 500 tisuća dolazaka turista, i od 9,6 posto, sa gotovo 1,1 milijuna noćenja.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.