Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ustavni sud odbio reviziju RBA

Ne treba dokazivati prava iz kolektivne presude, ona se primjenjuju izravno na pojedinačne sudske postupke, vještači se samo visina iznosa koji banka mora vratiti potrošaču
01. kolovoza 2020. u 15:08 0 komentara 1901 prikaza
ustavni sud
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud RH odbio je 10. lipnja revizijski postupak kojim je RBA tražio da se ukine odluka Vrhovnoga suda RH po reviziji Rev-3142/18 vezanoj uz kolektivnu presudu u slučaju franak.

Zagreb: Udruga Franak održala konferenciju za medije na Zrinjevcu Pravomoćna presuda Za ništetnu kamatu nema zastare – i to ne samo za CHF kredite

Tako je i dalje pravomoćna odluka Vrhovnog suda da se kod utvrđivanja prava potrošača koji potpadaju pod kolektivnu presudu u slučaju franak ne moraju izvoditi dokazi, nego je kolektivna presuda direktno primjenjiva na pojedinačne privatne sudske postupke.

Usto, nema zastare potraživanja za preplaćene anuitete u pojedinačnim postupcima koji su pokrenuti na temelju kolektivne presude. O odluci je izvijestila Udruga Franak.

Ustavni je sud ustvrdio kako je vještačenjem potrebno utvrditi jedino visinu iznosa koji banka mora vratiti potrošaču, no nije potrebno provoditi dokazni postupak, nego se uvidom u konkretni ugovor s ništetnim ugovornim odredbama utvrđuje odnosi li se taj ugovor na utvrđenja iz kolektivne presude. Time je znatno olakšan put do obeštećenja dužnika u CHF na temelju kolektivne presude u slučaju franak.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.