Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Upoznajte brzorastuću hrvatsku firmu koja posluje pod novim imenom i najavljuje širenje u inozemstvo!

Centar Zlata
19.10.2021.
u 09:10

Unatoč pandemiji i neizvjesnoj ekonomskoj situaciji u državi, mnoga hrvatska poduzeća bilježe uspješan poslovni rezultat u posljednje vrijeme

Navikli smo već na pozitivne priče iz IT i automobilske industrije, ali dobre rezultate ostvaruju i poduzeća u drugim, manje poznatim branšama. Najbolji primjer takve firme je Centar Zlata - najveći hrvatski trgovac plemenitim metalima koji prodaje i otkupljuje predmete od investicijskog zlata i srebra.

Čime se bavi Centar Zlata?

Kao što je vidljivo iz samog imena, glavni proizvod kojeg Centar Zlata nudi je zlato, ali ne nakit, već investicijsko zlato. Investicijsko zlato je standardizirano zlato visoke čistoće koje dolazi u fizičkom obliku zlatnika i zlatnih poluga, a namijenjeno je dugoročnoj štednji i ulaganju. Glavni razlog isplativosti ulaganja u fizičko zlato je rast njegove cijene koji je u proteklih 20 godina u prosjeku iznosio oko 8.3% godišnje, što je znatno više od većine drugih oblika ulaganja i štednje.

Centar Zlata vodeći je distributer investicijskog zlata u Hrvatskoj gdje posluje već godinama, ali tek od nedavno pod trenutnim imenom. Naime, Centar Zlata novi je brend tvrtke Saiva d.o.o. koja posluje od 1994. godine, a mnogima će biti poznatiji pod starim imenom BankaZlata.com. Do promjene imena došlo je prošli tjedan, a koji su razlozi iza toga, pojašnjava vlasnik i direktor dr.sc. Saša Ivanović:

Iako je BankaZlata.com posljednjih godina postala vodeći brend na hrvatskom tržištu plemenitih metala, odlučili smo se za promjenu imena u Centar Zlata iz dva bitna razloga. Prvo, kako bismo jasno iskomunicirali svim klijentima da nismo samo internetska trgovina, već da imamo i fizičke poslovnice, što smo učinili uklanjanjem nastavka “.com”. Drugo, kako bismo izbjegli potencijalnu konfuziju oko korištenja riječi “banka” u imenu. Budući da je BankaZlata.com bila centralno mjesto za informiranje o tržištu zlata te kupnju poluga i zlatnika, ime Centar Zlata nametnulo se kao jedini logičan izbor”, pojašnjava Ivanović.

Hrvati sve više kupuju investicijsko zlato

Prema podacima Centra Zlata, potražnja za investicijskim zlatom u Hrvatskoj u velikom je rastu, što je direktna posljedica ekonomske neizvjesnosti i inflacije. Naime, cijena zlata u povijesti uvijek je najviše rasla u razdobljima krize, a najbolji pokazatelj je period od 2007. do 2011. godine kada je cijena žutog plemenitog metala narasla za više od 200% u svega nekoliko godina, što je mnogima donijelo veliku zaradu. Sličan rast mnogi očekuju i u bližoj budućnosti:

Zlato je tradicionalna zaštita imovine od inflacije, ekonomskih kriza i ostalih neizvjesnosti koje negativno utječu na štednju građana. Ulaganje u zlato isplativo je i u dobrim vremenima, ali još je isplativije u lošim. To potvrđuje podatak da je u zadnjih 20 godina cijena zlata narasla za više od 500%, što znači da je osoba koja je štedjela u zlatu neusporedivo bolje prošla od osobe koja je štedjela u novcu, obliku imovine koji zbog inflacije stalno gubi vrijednost. Upravo zato trenutno bilježimo veliki rast potražnje za zlatnim polugama i zlatnicima”, tvrdi Ivanović.

Kako izgleda ulaganje u zlato?

Ulaganje u zlato moguće je na više načina, ali onaj najpopularniji i najjednostavniji je kupnja fizičkog investicijskog zlata kod trgovca kao što je Centar Zlata. Proces kupnje jednostavan je i većina proizvoda odmah je dostupna, a Centar Zlata svim klijentima nudi mogućnost osigurane dostave na kućnu adresu, besplatne pohrane u sefu ili pak preuzimanja kupljenog zlata u nekoj od poslovnica.

No, što napraviti kada kupljeno zlato želimo unovčiti?

Investicijsko zlato vrlo je likvidna imovina, što znači da ju je jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu, bilo gdje u svijetu. Taj se proces naziva otkup zlata i svaki respektabilni trgovac kao što je Centar Zlata nudi uslugu otkupa po trenutno važećim cijenama. To je najlakše usporediti s mjenjačnicama valuta, samo što se kod nas ne radi o papirnatim valutama, već o najstarijoj valuti na svijetu - zlatu”, objašnjava Ivanović.

Osim što je likvidno, investicijsko zlato u potpunosti je oslobođeno svih poreza što znači da sva zarada ostaje isključivo investitoru, a jednostavno je za skladištiti te je lako prenosivo. Investicijsko zlato dolazi u raznim veličinama - od jednog grama pa sve do kilograma, što znači da ovaj tip ulaganja nije namijenjen samo za najbogatije.

Širenje na nova tržišta

Centar Zlata trenutno poslovnice ima u Zagrebu i u Rijeci, ali postoji i internetska trgovina te se osigurana dostava kupljenog zlata i srebra obavlja na cijelom teritoriju Hrvatske, u roku svega dva radna dana. No, ambicije ove perspektivne firme tu ne staju te su najavljena širenja poslovanja na neka nova tržišta:

Iako se već smatramo središnjim mjestom investicijskog zlata i srebra u Hrvatskoj, želimo proširiti mrežu naših poslovnica na još neke hrvatske gradove kao što su Osijek i Split. Uz to, u planu nam je i širenje na susjednu Sloveniju i Srbiju. Slovenija je vrlo razvijeno tržište kad je u pitanju investicijsko zlato, dok Srbija ima veliki potencijal kojeg želimo iskoristiti. Trenutno smo ovlašteni distributer mnogih europskih kovnica kao što su austrijska državna talionica Münze Österreich koja kuje poznate dukate Franjo Josip i tu našu distribucijsku mrežu želimo proširiti i u susjedstvu”, tvrdi Ivanović.

U svakom slučaju, tržište investicijskog zlata u Hrvatskoj u velikom je rastu i nema naznaka da će se potražnja za plemenitim metalima u budućnosti smanjiti. Visoka inflacija i niske kamatne stope štednju u banci čine vrlo neisplativom pa ne čudi što se sve veći broj štediša okreće investicijskom zlatu kako bi spasili svoju ušteđevinu od gubitka vrijednosti.

Ukoliko i vi želite početi štedjeti na isplativ način, ponudu Centra Zlata možete pogledati klikom OVDJE, a možete i kontaktirati djelatnike Centra Zlata za besplatne konzultacije o ulaganju na mail info@centarzlata.com ili na telefon 01 3000 783.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije