Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Upisne kvote ne prate tržišta rada'

Veliki je problem s kojim se visokoškolsko obrazovanje suočava to što je studentska praksa relativno slabo zastupljena
13. veljače 2020. u 13:27 0 komentara 90 prikaza
Jasminka Havranek
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

– Suradnja znanosti i gospodarstva suradnja je kojom se sporadično bavimo, nema kontinuiranog pristupa, iako postoji čitav niz konkretnih prijedloga kako spomenutu suradnju unaprijediti – istaknula je Jasminka Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje u predavanju o sinergiji visokog obrazovanja, znanosti i gospodarstva za konkurentnije društvo.

Ante Mandić ističe kako su članovi Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten najjača poveznica između Hrvatske i BiH PPF Veliki forum Hrvata iz BiH o obrazovanju i poduzetništvu

Kako je kazala, u Hrvatskoj je na raspolaganju za upis 1280 studijskih programa i 273 stručnih studija, a samo studenti stručnih studija moraju ili bi trebali imati više znanja pri prelasku na tržište rada. Hrvatska se suočava s čitavim nizom onoga što ne činimo dovoljno. Reakreditacijom visokih učilišta uočeno je da se u obzir kod definiranja kvota za upis na sveučilišta ne uzimaju potrebe tržišta rada, ne postoji sustavno praćenje zapošljivosti studenata, a centri za alumnije i centri karijera na sveučilištima ne postoje ili su tek u osnivanju. Veliki je problem s kojim se visokoškolsko obrazovanje suočava to što je studentska praksa relativno slabo zastupljena. Zbog tih nedostataka Havranek je predložila nekoliko mjera koje uključuju unapređenje studijskih programa, osiguravanje kvalitete na visokim učilištima, a naglasila je razvoj općih kompetencija među studentima koji ne samo da moraju odgovoriti na potrebe gospodarstvenika nego odgovoriti i potrebi za četvrtom industrijskom revolucijom.

– Ključno je uključiti gospodarstvenike u razvoj novih studijskih programa, uključiti ih u nastavni proces kao vanjske predavače, ali i u sustav kvalitete – kazala je Havranek. Nije izostavila navesti ni ulaganja gospodarstvenika u sustav visokog obrazovanja. Kako je kazala, 46,6 posto ukupnih ulaganja u razvoj dolazi iz javnog sektora dok 36,4 posto iz privatnih.

– Udio istraživača u masi zaposlenih u Hrvatskoj među najmanjima je u Europskoj uniji kao i udio istraživača među zaposlenima u javnom sektoru – kazala je Havranek naglašavajući da je nužno povećanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje. Jednim od ključnih problema smatra i nedostatnu komunikaciju sa sveučilištima.

Korisno
Šetnjom protiv kilograma: Stručnjakinja otkrila 8 savjeta za lakše mršavljenje 'u hodu'
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.