Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IFO INSTITUTE

Njemački institut otkrio kada očekuje rast gospodarstva: 'Lockdown je doveo do stagnacije ali...'

German Chancellor Angela Merkel delivers a speech on the government's response to the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Berlin
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.01.2021.
u 08:37

"Svaki dodatni tjedan u kojem se zaključavanje nastavi izravno dovodi do gubitaka u prodaji, proizvodnji i dodanoj vrijednosti"

Produljenje blokade do sredine veljače vjerojatno će uzrokovati stagnaciju njemačkog gospodarstva u prvom tromjesečju, najnovija je to procjena uglednog Instituta ifo (institut za gospodarska istraživanja). 

Ipak, za drugo tromjesečje institut očekuje rast od oko 3 posto, ako epidemiološke mjere popuste.

"Svaki dodatni tjedan u kojem se zaključavanje nastavi izravno dovodi do gubitaka u prodaji, proizvodnji i dodanoj vrijednosti", kaže Timo Wollmershäuser, voditelj odjela za ekonomske prognoze i analitiku instituta.

"Pod pretpostavkom da će se usvojene mjere poništiti najkasnije do ožujka, rast ekonomske proizvodnje povećat će se u drugom tromjesečju za približno isti iznos. Što je jači pad, to je oporavak jači. To smo vidjeli prošle godine", nastavlja Wollmershäuser. 

Rekao je da će dodana vrijednost davatelja usluga na koje su izravno utjecali zatvaranja zasigurno pasti u sličnoj mjeri kao u proljeće 2020. "Međutim, situacija je znatno drugačija među proizvođačima i pružateljima usluga koji opslužuju proizvodni sektor, gdje zaključavanje do sada nije imao utjecaja. Njihova bi se ekonomska proizvodnja trebala povećavati u prvom tromjesečju ”, kaže Wollmershäuser.

Kaže da je još uvijek nejasno kakav će utjecaj imati na pružatelje javnih usluga, obrazovanje i zdravstvo, koji zajedno čine značajan udio u ukupnoj ekonomskoj proizvodnji - gotovo 19 posto.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
08:57 21.01.2021.

"Proizvodnja je naglo pala jer su vrtići bili zatvoreni!"????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije