Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak

'EK će pokrenuti postupak ako hrvatski sudovi ne budu primjenjivali odluku suda EU o 'švicarcima'

Udruga Franak
Sanjin Strukic/PIXSELL
06.08.2021.
u 09:19

Zatražili smo u svibnju 2020. da EK pokrene postupak na Sudu EU protiv Republike Hrvatske zbog toga jer Vrhovni sud RH nije zatražio odgovor na prethodno pitanje o primjeni prava EU tijekom notornog oglednog postupka u kojemu je odlučeno da je konverzija CHF kredita usklađena s pravom EU, navode iz Udruge

Udruga Franak priopćila je da ih je Europska komisija obavijestila da će pokrenuti postupak protiv Republike Hrvatske ako nacionalni sudovi ne budu primjenjivali odluku po predmetu C-567/20. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Europska komisija (EK) zaključila je pitanje pokretanja postupka protiv Republike Hrvatske koji je zatražila Udruga Franak u svibnju prošle godine te postupak zasad neće biti pokrenut, ali se ostavlja mogućnost pokretanja postupka ukoliko nacionalni sudovi u budućnosti ne budu primjenjivali odluke Suda EU. 

Zatražili smo u svibnju 2020. da EK pokrene postupak na Sudu EU protiv Republike Hrvatske zbog toga jer Vrhovni sud RH nije zatražio odgovor na prethodno pitanje o primjeni prava EU tijekom notornog oglednog postupka u kojemu je odlučeno da je konverzija CHF kredita usklađena s pravom EU, ali smo pritom optužili i bivšeg predsjednika Vrhovnog suda RH Đuru Sessu da je izlaskom u medije prejudicirao pitanje prava na obeštećenje potrošača s konvertiranim kreditima. EK je pokrenuo istragu povodom toga, a u međuvremenu su Vrhovni sud i Općinski građanski sud u Zagrebu pokrenuli postupke na Sudu EU, i to postupak C-474/20 te postupak C-567/20. Nedavno je postupak C-474/20 ukinut te je na Sudu EU ostao samo postupak C-567/20 u kojemu će se odgovoriti meritorno o pitanju prava na obeštećenje za potrošače koji su konvertirali CHF u EURO na temelju zakona.

Uslijed svih tih događanja, dobili smo prije mjesec dana poziv od EK-a da se očitujemo želimo li unatoč pokrenutim postupcima na Sudu EU da EK svejedno pokrene postupak na Sudu EU protiv Republike Hrvatske, ali smo pritom upozoreni da bi to moglo oduljiti spomenute hrvatske postupke koji se već vode na Sudu EU te smo dobili rok od 4 tjedna da se očitujemo o tome, ili će EK prekinuti daljnje radnje povodom tužbe na Sudu EU protiv Republike Hrvatske. Budući da nam nije odgovaralo da se postupak C-567/20 odugovlači, odlučili smo da nećemo reagirati, i da ćemo zasad odustati od postupka na Sudu EU protiv RH.

Nakon svega, 4. kolovoza 2021. EK nas je obavijestio da je postupak koji je potencijalno trebao biti pokrenut sada zatvoren, i pritom su nam dali sljedeće informacije:
1. EK će pratiti događanja vezano za postupak C-567/20 na Sudu EU.
2. Nacionalni sudovi uključivo Vrhovni sud RH morat će poštovati odluku Suda EU po predmetu C-567/20.
3. Ako nacionalni sudovi ne budu poštovali odluku Suda EU C-567/20, EK će pokrenuti postupak protiv Republike Hrvatske.

Time smo dobili potpuno jasnu poruku, i ta poruka je prije svega bitna za Vrhovni sud RH koji je nedavno priopćio kako je u ovome trenutku onemogućen u nastojanju da dobije odgovor na Sudu EU o pitanjima važnim za konvertirane kredite. Upravo odgovor EK-a koji smo dobili šalje jasnu poruku Vrhovnom sudu RH koja glasi: „Ako nacionalni sudovi pa tako i Vrhovni sud RH ne budu poštovali odluku Suda EU po predmetu C-567/20, protiv Republike Hrvatske bit će pokrenut postupak na Sudu EU!“ navodi se u priopćenju. 

 

Odgovor Europske komisije nalazi se na linku:
https://udrugafranak.hr/.../Reply-Mr-Franak-CHAP202002148...

Pogledajte video: Ministar Marić o odobrenju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

 

Komentara 4

VL
VL999
14:18 07.08.2021.

Europa će provesti lustraciju kad mi sami nismo

LE
Lebo
23:40 27.09.2021.

U ovoj državi je sve moguće do kada će j.... ovaj ispraćeni narod lopovi i hoštapleri. Aleksiću svaka čast ali brate ovom nema kraja.

SV
sveznam1
09:59 06.08.2021.

A sta lazes..Aleksicu ti nisi pravnik niti ekonomista tko ti je dozvolio da bavis time bez odgovarajuceg znanja? i presude na koje si nagovorio ljude su presude u korist banaka!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije