Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVEZNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Objavljene nove brojke o plaćama u Njemačkoj: Pojedine profesije imaju nevjerojatnu zaradu

Foto: Pixabay
1/2
04.08.2021.
u 08:56

Važan utjecaj na plaću koju imaju oni koji rade u Njemačkoj ima i savezna država u kojoj rade.

Za mnoge Hrvate Njemačka je njihova verzija El Dorada, zemlja u kojoj se može dobro živjeti od rada. Je li uistinu tako, može se jasno vidjeti u podacima o plaćama koje je objavio Savezni zavod za statistiku. 

Prosječan prihod u 2020. godini u Njemačkoj iznosio je 47.700 eura bruto (prije oporezivanja), što znači da je tijekom prve godine pandemije prihod u prosjeku pao za 300 eura u odnosu na godinu prije. Podsjećamo, prosječan prihod srednja je vrijednost bruto plaća svih zaposlenika u Njemačkoj, prenosi Fenix-magazine. 

Posebna plaćanja, na primjer u obliku godišnjih odmora ili bonusa, nisu uključena u podatke koje su analizirali stručnjaci.

Foto: Pixabay

Koliko ljudi zarađuju u različitim industrijama u Njemačkoj?

Koristeći najnovije statističke podatke, njemački poslovni dnevnik Handelsblatt sastavio je posebno izvješće u kojem se analiziraju prosječni prihodi zaposlenih u Njemačkoj te prikazuje kako variraju ovisno o industriji, regiji i spolu zaposlenika. Otkrili su da velike razlike u mjesečnoj zaradi ovise o sektoru u kojem se radi. 

Podaci Saveznog zavoda za statistiku govore o tome da su zaposlenici koji rade u financijskim i osiguravajućim službama te u IT sektorima najviše zaradili u 2020. godini. Oni su u prosjeku dobivali 5248 do 5602 eura mjesečno (bruto). Najmanje su zarađivali zaposlenici u ugostiteljstvu, s prosječnom bruto plaćom od 1893 eura mjesečno.

Važan utjecaj na plaću koju imaju oni koji rade u Njemačkoj ima i savezna država u kojoj rade. Prema analizi Saveznog zavoda za statistiku, zaposlenici u Njemačkoj s punim radnim vremenom najviše zarađuju u Hamburgu, s prosječnim bruto mjesečnim prihodom od 4966 eura. Nakon Hamburga, na drugom i trećem mjestu nalaze se savezne države Hessen i Bavarska. Na dnu ljestvice je Mecklenburg – Zapadno Pomorje, gdje zaposlenici s punim radnim vremenom zarađuju 3379 eura bruto mjesečno.

Posebno je uočljivo da je i nakon više od 30 godina ponovnog ujedinjenja razlika u zaradi između zapadne i istočne Njemačke jasno vidljiva.

Razlike po spolu

Drugi faktor koji utječe na iznos koji zarađujete jest spol. Prema izvješću Zavoda, prosječan bruto prihod za muškarce koji rade s punim radnim vremenom u 2020. bio je 22,78 € po satu, dok je za žene koje rade puno radno vrijeme 18,62 €.

Godine 2020. žene su dobile oko 18 posto manje novca od svojih muških kolega. A s 20 posto, razlika je bila znatno veća u zapadnoj Njemačkoj i Berlinu, nego u istočnim državama gdje je iznosila šest posto. Njemačka vlada namjerava smanjiti jaz u plaćama na 10 posto do 2030. godine.

Velika razlika u prosječnim primanjima između žena i muškaraca ima nekoliko uzroka. Važan čimbenik su razine plaća u industriji. U sektorima u kojima dominiraju muškarci, poput financijskih usluga, IT-a i proizvodnje, plaće su u prosjeku veće. U industrijama poput sestrinstva i socijalnog rada – gdje mnoge žene rade – plaće su niže.

Međutim, čak i kad se uzmu u obzir industrijske razlike i usporede se samo bruto plaće između na primjer inženjera i žena s istim radnim iskustvom, i dalje postoji razlika u plaćama od najmanje šest posto, prenosi Fenix-magazine. 

VIDEO: Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu

 

 

Ključne riječi

Komentara 91

Avatar Oneill
Oneill
09:46 04.08.2021.

Kupiti Kuću ili stan ispod 5.000 1 kvadrat nema u Hamburgu stan 110 m2 košta hladan 1980 € mjesečno u prosjeku struja voda smeće čišćenje Snijega sa tortura biologa ne. bilo mora se plaćat njihov stambeni vervaltung 800 €..40% umirovljenikaenika nemaju veću od 800 € mjesečno od njih 65 % plaća stan oko 600-750 € ostalo idu po društvenim trugovinama da mogu da prežive .42% njihovih građana imaju dugove koje neće nikada moći vratiti.To je bila nekada 60.70.80 god.kad si imao plaću na ruke 2000 i više tisuće maraka benzin bio 0.37 feninga a za 100 maraka napuniš punu kuću hrane.a stan koštao 300 maraka.Elita Njemaca ima puno novaca i to želi Poolitika a ostalima neka Bog pomogne.

SX
Sinisha X
09:43 04.08.2021.

Plaće su bolje, ali život nije.

DU
Deleted user
09:38 04.08.2021.

E neš "analize"... Neki bankar zaradjuje 3 milijuna, radnik 24.000, u prosjeku obadvojica zaradjuju 1.512.000 milijuna eura...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije