Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kristijan Kapović:

'U top 10 destinacija smo u Hrvatskoj, a očekuje nas jedan od najvećih komunalnih projekata'

22.01.2020.
u 16:04

S više od 2,6 milijuna noćenja te 150 tisuća dolazaka 2019. godinu završili smo kao osma turistička destinacija u Hrvatskoj, kaže Kapović.

U 25 godina postojanja, Općina Vir prošla je kroz uzbudljivo, povremeno dramatično i posljednjih 15 godina izrazito razvojno razdoblje.

Od uspostave Općine Vir 1993. godine i prve realizacije nekoliko važnih projekata, do političke krize, bankrota njezinih poduzeća i dolaska povjerenika Vlade Republike Hrvatske na kraju milenija te, nakon 2003. godine, kraćeg perioda stabilizacije i ubrzanog razvoja neusporedivog sa susjednim mjestima – život otoka i otočana obilježili su demografski rast nezabilježen u ostatku Hrvatske, infrastrukturni projekti goleme materijalne i civilizacijske vrijednosti, dosljedno provođenje socijalnog programa koji je proračunski, strukturno i sadržajno iznad svih hrvatskih lokalnih politika te pretvaranje otoka u turističku destinaciju s više od dva milijuna noćenja i stalnim mjestom u "top 10" hrvatskih turističkih destinacija.

O tome kako je otok, "predodređen i definiran" za neuspjeh, koji je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća jedva imao 900 stanovnika, a danas više od četiri i pol tisuće, postao hit turistička destinacija te mjesto velikih i brojnih manjih komunalnih projekata, a sama općinska uprava stabilan generator razvoja, s načelnikom Općine Vir Kristijanom Kapovićem, koji je na toj dužnosti kontinuirano 16 godina, razgovarao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

 - Vir je u 2019. godini nastavio trendove rasta iz prethodnih godina. Najveći uspjesi ostvareni su u posljednjih pet godina kad smo postali prva turistička destinacija Zadarske županije te ušli među top 10 destinacija u Hrvatskoj. S više od 2,6 milijuna noćenja te 150 tisuća dolazaka 2019. godinu završili smo kao osma turistička destinacija u Hrvatskoj. Posljednje dvije godine smo rasli za 30 posto u noćenjima, a 21 posto u dolascima turista - naglasio je Kapović.

Vir se kroz ulaganja u mnoge projekte i organizacije događaja nastoji nametnuti kao atraktivna turistička destinacija kroz cijelu godinu.

- Mi smo zapravo na turističkom početku kad je riječ o ozbiljnom smještaju jer nemamo hotel, marinu, dobro organizirani kamp pa 99 posto rezultata ostvarujemo kroz obiteljski smještaj, a na taj način je teško raditi na produženju sezone. No, ako je taj smještaj ujedno i u vlasništvu privremenih turista onda se na tome može graditi. Mi smo primjer upravo toga - tvrdi Kapović i dodaje kako postoji velika vikendaška populacija na Viru te da su stranci većinom vlasnici kuća za odmor. Prednjače Slovenci, Mađari, Česi i Slovaci.

Kapović je najavio kako Vir očekuje jedan od najvećih projekata komunalne infrastrukture u Hrvatskoj - aglomeracija vrijedna 100 milijuna eura. 

- Od toga 85 posto će biti financirano sredstvima Europske unije dok će se 15 posto financirati iz proračuna jedinica lokalne samouprave te Vlade RH - najavljuje Kapović.

Ključne riječi

Komentara 6

SP
Spezispezi
18:12 22.01.2020.

Lik ima preko 2oo kaznenih prijava protiv sebe i pravi je umjetnik kad uspjeva sve njih držati u laditi, a suce i sugrađane u šaci. Za Guinisovu knjigu, nema šta. Vir je mjesto na obali gdje su zbog gradonačelnika cijene svih nekretnina upola obezvrijeđene.

SP
Spezispezi
18:00 22.01.2020.

Vir je najveća sramota hrvatskog turizma i ove države. Turizam bez vodovoda, kanalizacije, rasvjete i asfalta u 21. stoljeću, a ovaj šerif je posao učio od frenda Bandića, kojeg je madmašio za tri koplja..Šerif bez čije dozvole se ništa na otoku ne smije dirnuti. Idealno mjesto za socijalni turizam.

MI
Microsoft29
18:55 22.01.2020.

Dok je Kalmeta na vlasti do tada Bandicu i ovom šerifu niko nista ne moze. Ovo je izrugivanje svim institucijama i svim gradjanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije