Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mastercard indeks

U svijetu još uvijek 85% plaćanja u kešu

novac
Foto: Jens Kalaene/DPA/Pixsell
15.11.2014.
u 22:04

Sljedeći je korak uvođenje autentifikacije otiskom prsta, a do 2020. svi bi trgovci trebali omogućiti beskontaktno plaćanje

Hrvatska je od 2012. među 36 europskih i 66 svjetskih zemalja u kojima je prisutno beskontaktno plaćanje karticama, no zasad mu je udio jako malen. U svijetu se tako može plaćati na 36,9 milijuna lokacija, no unatoč razvijenosti kartičarstva, još uvijek se 85 posto plaćanja odvija u gotovi. Istraživanje koje je MasterCard proveo na 1000 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj pokazuje da ih je 59 posto zainteresirano za tu tehnologiju, no glavna prepreka je strah da plaćanje nije sigurno (58 posto ispitanika) i naviknutost na tradicionalne načine plaćanja (35 posto).

– Ovaj je način plaćanja čak i sigurniji jer se kartica ne odvaja od korisnika, samo se prislanja na uređaj. Dok za transakcije male vrijednosti, u Hrvatskoj je to 100 kuna, nije potrebna autorizacija PIN-om, veći se iznosi autoriziraju potpisom ili PIN-om – pojasnila je Sanja Žigić, MasterCardova menadžerica za Hrvatsku.

Sljedeći je korak uvođenje autorizacije otiskom prsta, što se već primjenjuje na iPhoneu 6 i karticama jedne norveške banke, a do 2020. svi bi trgovci trebali omogućiti beskontaktno plaćanje. Lani je u Europi utrostručen broj beskontaktnih transakcija i učetverostručen volumen, a broj prodajnih mjesta je udvostručen u godinu dana. Zasad četiri Hrvatske banke izdaju ove kartice: Erste, OTP, RBA i Podravska banka. Mobilno je plaćanje dosta razvijeno: čak 74%ispitanika plaća SMS-om, najčešće parking, 48% tako provjerava stanje računa, a 23% ih se služi m-bankarstvom.

>> Peglate kartice? Evo kako se osigurati

>> Europljani ljetos potrošili preko 652 mil. eura - 12 posto više nego lani

Komentara 3

KO
kojesta
17:12 17.11.2014.

tako dugo dok se elektronikom manipulira i tako dugo dok se bezgotovinsko placanje priprema kao zakon, a iza toga slijedi cip, ja namjerno sve placam u kesu, osim mj. rezije.

ZV
zvonimir13
21:11 17.11.2014.

U mene ne idu nikakve elektronske naprave

MX
mxmaxina
21:43 17.11.2014.

Nastojim sve plaćati u kešu, kartice ne koristim, nemam dugova i ni s kim ne bankarim :))) i slažem se sa zvonimirom13, radije u šumu nego čip.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije