Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija za putovanja predviđa

U inozemstvo će se putovati kao prije tek 2024., domaćih putovanja više nego ikada

Dubrovnik: Turisti uživaju u ljepotama grada i kupanju na gradskim plažama
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
18.02.2022.
u 08:28

Sklonost putovanjima duljim od deset noćenja porasla je 38% u odnosu na prije, a udio putnika koji planiraju potrošiti više od 2000 eura raste za 31%.

Europa je prošlu godinu završila sa 62 posto međunarodnih putovanja u odnosu na posljednju godinu prije pandemije. Za 2022. Europska komisija putovanja (ETC), na temelju najnovijeg izdanja tromjesečnog izvješća ‘European Tourism Trends&Prospects’, predviđa daljnji oporavak i prognozira da će dolasci zaostajati 20 posto u odnosu na 2019.

Omikron kvari optimističnije scenarije za međunarodna putovanja, a dosta je naškodio europskom sektoru putovanja i u posljednjim mjesecima 2021. Deseci tisuća komercijalnih letova diljem Europe otkazani su tijekom božićnog razdoblja zbog nedostatka osoblja pa su gubici zrakoplovnih prijevoznika u prošloj godini narasli na 18,5 milijardi eura. Europska su se odredišta, pritom, lani oporavljala po različitim stopama. Hrvatska, Francuska i Monako prošli su s ponajmanjim minusima, dok ponajveći pad turističkog prometa, koji doseže i do 80 posto, trpe Finska, Češka, Latvija, Estonija, Slovačka i Litva. Iako se očekuje da će omikron ugušiti oporavak europskog turističkog sektora u prvom tromjesečju 2022., izgledi za putovanja za ovu godinu u cjelini ostaju pozitivni neovisno o tome što mnogi Europljani i dalje oklijevaju s rezervacijama, posebice s rezervacijama putovanja tijekom prve polovice ove godine.

Obeshrabrila su ih novouvedena ograničenja i zahtjevi, čak i za cijepljene ili oporavljene putnike, a želju za putovanjima potkopavaju i različiti pogledi na razdoblje valjanosti EU digitalnog COVID certifikata za nacionalnu upotrebu. Sve u svemu, očito je da će i turističku 2022. snažno obilježiti last minute turistička potražnja, a u ETC-u ocjenjuju kako se inozemna putovanja, za razliku od domaćih koja bi u ovoj godini mogla postaviti i nove rekorde, neće u potpunosti oporaviti prije 2024. Kako god, oko 61% Europljana ipak s optimizmom gleda na mogućnost da nekamo otputuju tijekom prve polovice godine, s tim da većina za planiranje uzima više vremena nego ikad prije.

Dok, recimo, četvero od deset Europljana već manje-više zna kamo bi željelo putovati, samo ih je 19 posto djelomično rezerviralo prijevoz ili smještaj za svoje sljedeće putovanje. Dobra je vijest da, uz sav oprez i ograde oko toga kada i kamo na odmor, Europljani ove godine planiraju na putovanju ostati dulje i potrošiti više.

Sklonost putovanjima duljim od deset noćenja porasla je 38% u odnosu na prije, a udio putnika koji planiraju potrošiti više od 2000 eura raste za 31%. S rezervacijama se, inače, oklijeva u nadi da će kasnije putovanje pružiti više slobode i mobilnosti, a od domaćina se očekuje razumna ravnoteža između mjera zaštite od COVID-19 i mogućnosti da se tijekom putovanja gost opusti i uživa.

VIDEO: Plenković najavio: Smanjujemo stopu PDV-a na higijenske uloške i tampone!

Komentara 1

DU
Deleted user
08:48 18.02.2022.

Poznato je da su cijene u turizmu porasle zbog rasta cijena energenata, preh. proizvoda, ali i zbog gubitaka nastalih COVID krizom. Plaće su rasle pokušavajući sustići galopirajuću inflaciju. Zato udio putnika koji planiraju potrošiti više od 2000 eura raste, ali to ne znači da će profit u turističkom sektoru biti viši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije