Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONAŠANJE POTROŠAČA

U inozemstvo će na zimovanje ili advent više od trećinu građana

zimovanje
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
19.11.2013.
u 14:09

Kako je pokazalo istraživanje MasterCarda i GfK, hrvatski građani u prosjeku imaju po tri kartice, 93 posto nosi ih na put, ali njima obavljaju tek 34 posto plaćanja

Kako je pokazalo istraživanje MasterCarda i GfK centra za istraživanje tržišta, provedeno u listopadu, put u inozemstvo za blagdane do kraja godine planira 35 posto građana, a do kraja zime ukupno 32 posto, četiri posto više nego lani. Čak je 68 posto ispitanika putovalo u inozemstvo u posljednje dvije godine, najčešće na adventska putovanja, skijanje ili proslavu Nove godine. Kada idu u strane zemlje, građani uglavnom nose stranu valutu sa sobom, a kartice koriste za kupnju odjeće, cipela i poklona te na benzinskim postajama.

Prema MasterIndexu, čak 94 posto hrvatskih potrošača koristi kartice, a većina posjeduje do tri standardne. U godinu dana sa osam na 12 posto rastao je broj koristnika premium kartica (Gold, Platinum).

Ukupno 88 posto ispitanika koristi debitne kartice, 39 posto charge kartice s odgodom plaćanja, a 27 posto kreditne kartice (revolving). Premda 93 posto korisnika nosi kartice na putovanja, njihov je udio u plaćanju tek 34 posto.

U usporedbi s 2012. godinom, kartice češće koriste i za kupnju hrane i pića u supermarketima, plaćanje smještaja, izlaske u restorane ili klubove, cestarine... Kada su na odmoru u inozemstvu, ispitanici koriste kartice za otprilike 40 posto plaćanja. Smještaj najčešće plaćaju gotovinom, a potom internet bankarstvom.

Ključne riječi

Komentara 1

CH
chupakabra
10:09 20.11.2013.

Od korisnika Mastercarda samo trećina ?! To je slab rezultat statistike. Parafrazirajte pitanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije