Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKIJANJE Ovog vikenda većina hrvatskih skijaša kreće na tradiconalni zimski odmor u inozemstvo

Kamo će Hrvati na skijanje

hrv-izd01-txt.jpg
import
03.01.2006.
u 19:26

Oko osamdeset posto hrvatskih skijaša rekreativaca krenut će ovog vikenda na zimovanje. I to, tradicionalno, mahom u Austriju, Italiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te nešto malo i u Francusku. Izostat će jedino val odlazaka prema Slovačkoj, koja će vjerojatno zaslužiti i neslavnu titulu gubitnika ovogodišnje ski- sezone. Tamošnja su skijališta, naime, osjetno poskupjela, cijenama se izjednačila sa slovenskima, koja su ipak bliža, pa nije čudno što gube goste iz Hrvatske.

Kako bilo, hrvatskih je skijaša iz godine u godinu sve više, a uspjesi Ivice i Janice bili su snažna injekcija rastu njihova broja. Koliko ukupno Hrvata u jednoj sezoni staje na skije ne zna se točno, Procjene su od 100.000 do 200.000, a većina upućenih najsklonija je brojci od oko 150.000. Najviše ih kreće put austrijskih skijališta (možda i 70.000), a po posjećenosti slijede talijanska (do 40.000), slovenska (20.000), te bosanska i francuska (po najviše deset tisuća skijaša ).

– Stvaran je broj teško ustanoviti jer mnogi naši ljudi odlaze na skijanje bez posredovanja agencija, individualno. Osim toga, čak se i austrijske vlasti žale da njihovi domaćini zataje dio gostiju – kaže Ivan Pukšar, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija. Zanimljivo je, da hrvatski skijaši sve češće odsjedaju u hotelima, pa će idućih dana u prtljažnicima biti manje sarma i pohanaca nego prije. Ranije je devedeset posto hrvatskih skijaša odsjedalo je u apartmanima, a samo deset posto u hotelima.

Danas, pak, hotelski smještaj traži njih tridesetak posto. I pri tome hrvatski trendseteri točno znaju što hoće: hotel bez bazena ne dolazi u obzir. Koliko su za to spremni izdvojiti? Cijena po osobi od četiri do pet tisuća kuna ima prođu, skuplje od toga teže nalazi kupca, a jeftinije je za većinu očit znak da će i kvaliteta biti niža od željene. Oni koji idu na skuplja skijališta poput austrijskog Saalbacha ili Kitzbuhela, talijanskog Madonna di Campiglio i ne pitaju mnogo za cijenu.

Hrvati dubljeg džepa sve češće biraju i manje razvikana skijališta, koja nisu ništa manje skupa. Naprotiv, ali ne žale platiti kako bi izbjegli skijanje u masi zemljaka, što mnogima ili nije dovoljno otmjeno ili nije intimno. Zanimljivo je i da se naši građani na skijanju ne libe i svake sezone upisati školu skijanja, ako im to budžet dopušta. Jedni se samo usavršavaju, a drugi se svladavanjem novih tehnika čuvaju od ozljeda.


Cijene

AUSTRIJA – apartman: 12.000 - 15.000 kuna, hotel: 20.000 kunha
ITALIJA – apartman: 10.000 kuna,hotel: 15.000 kuna
SLOVENIJA – apartman: 8.000 kuna,hotel: 12.000 kuna
BiH – apartman: 5.000 – 6.000 kuna, hotel: 8.000 kuna *Smještaj i ski karte za četveročlanu obitelj

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije