Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Porazni podaci otkrivaju što zapravo njemačke tvrtke misle o ulaganju u Hrvatskoj

Zamjeraju Hrvatskoj visoke poreze, nepotrebnu administraciju i korupciju, a 70 posto njih drži da Vlada Andreja Plenkovića loše radi svoj posao
17. travnja 2019. u 07:25 38 komentara 3601 prikaza
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Njemačke tvrtke u Hrvatskoj iznimno su nezadovoljne uvjetima poslovanja, a drže i da će ova biti znatno lošija od prošle poslovne godine. Tako pokazuje gospodarsko istraživanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, najveće bilateralne gospodarske organizacije u Hrvatskoj, provedeno u veljači ove godine među 150 tvrtki članica Komore te nekima od vodećih tvrtki u Hrvatskoj.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

Čak je 61 posto tvrtki gospodarsku situaciju u Hrvatskoj ocijenilo loše, a 70 posto njih drži da Vlada Andreja Plenkovića loše radi svoj posao. Manje od dva posto tvrtki hvali rad Vlade. Zamjeraju Hrvatskoj visoke poreze, nepotrebnu administraciju i korupciju pa je samo 54 posto tvrtki koje rade na domaćem terenu izjavilo da bi ponovno izabralo Hrvatsku kao poslovnu destinaciju. Taj nagli pad zadovoljstva Nijemaca u Hrvatskoj dolazi ove godine vjerojatno i zbog očekivanja usporavanja gospodarstva i još veće razlike između prilike za zaradu u Hrvatskoj i ostalim zemljama regije.

Hvar SKUPOĆA NA JADRANU Kapučino 46, hamburger 165 kn! Dio folklora ili put u nekonkurentnost?

Naime, tek je sedam posto tvrtki ocijenilo da je gospodarska slika Hrvatske dobra, a oko 19 posto da očekuju napredak. Lani je u napredak vjerovalo 33 posto tih tvrtki. Isto kao i s očekivanjem brzog rasta pada i želja za reinvestiranjem pa je tako do lani gotovo 80 posto njemačkih tvrtki u Hrvatskoj željelo ponovno ulagati dok sada očito gledaju na druge mete. Naime, među dvadeset zemalja regije Hrvatska je na osmom mjestu po poželjnosti za ulaganje.

Kopačevo OBEĆANA ZEMLJA Upoznajte hrvatsko selo u kojem nema vila i tek je jedna trgovina. 'Ovo je raj na zemlji!'

Iza nas su Rumunjska i Bugarska, ali ispred sve ostale članice EU iz regije. Kao najveće prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije tvrtke ističu članstvo u Europskoj uniji, kvalificiranost zaposlenika, akademsko obrazovanje, produktivnost i motivaciju zaposlenika te infrastrukturu. Istovremeno kao razlog za smanjenje investicija navode nedostatak radne snage koje postaje sve veći problem svim tvrtkama pa tako i onima koje su članice Njemačko-hrvatske industrijske komore. Ispitivanje je pokazalo i da se u ovim tvrtkama snažno ulaže u digitalizaciju.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Spezispezi:

  A jbg nisu pitali Kušćevića. On bi njima objasnio da je 1+1 = 16

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Jako im loše u Hrvatskoj. Evo samo što nisu propali svi od reda HT, Lidl, Muller itd.

 • samobalic:

  Na zapdu se tvrtaka "otvara i registruje"za 1-3 sata,auto se registruje za pola sata,kupis"komad"zemlje,to se sve odradi na tvoje ime za dan-dva,trebas neki dokupmenat u opcini,to se odradi za desetak minuta.......a kod nas to traje mjesecima,godinama pa cak i desetoljecima,oli ne?