Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 1. studenog

U dućanima spremnici za reciklažu odjeće

17.04.2015., Zabok - Pogon firme Regeneracija Zabok koja za 50lp/kg otkupljuje staru odjecu, reciklira ju i preradjuje u novi materijal. Direktor firme Andjelko Svaljek.
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
19.09.2015.
u 07:10

Od 1. studenog na snazi će biti Pravilnik o otpadnom tekstilu i obući

Sve trgovine odjećom, obućom i ostalim tekstilom površine veće od 400 kvadrata od 1. studenog morat će imati spremnike za tu vrstu otpada. Tako će se pomoći domaćim tvrtkama koje recikliraju tekstil da smanje ovisnost o uvozu i troškove proizvodnje te otvaraju nova zelena radna mjesta, a ujedno se čini i dobro za okoliš, kazao je jučer ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, povodom objave Pravilnika o otpadnom tekstilu i obući.

U Agrokoru kažu da će u prodavaonicama Intersporta i Modiane, koje je koncern preuzeo s Mercatorom, postupiti u skladu s odredbama novog pravilnika. Tisak pak, kao društveno odgovorna tvrtka ove godine, uz papir, od građana otkupljuje tekstil za 50 lipa po kilogramu.

Direktor zabočke tvrtke Regeneracija Anđelko Švaljek (na slici) kaže da su oni već u ovoj godini osam puta povećali količinu otpadnog tekstila prikupljenog na domaćem tržištu, a zbog novih propisa bit će ga, vjeruje, i puno više. Iz recikliranog materijala proizvode materijale za energetsku izolaciju u građevinarstvu, a kako je domaća sirovina jeftinija od uvozne, tvrtka je tako konkurentnija i na tržištu EU na kojem ostvaruje oko 85% prihoda. Lani su reciklirali 2500 tona tekstila, a u 2016. se nadaju 6000 tona.

>> Mlijeko 50 lipa jeftinije, toliko se dobiva za boce do 31. 10.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije