Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELI RADOVI

U Drenovcima se gradi Poljoprivredni poduzetnički inkubator: Investicija vrijedna 12,4 milijuna kuna

Jakša Puljiz
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
22.05.2015.
u 15:13

Vrijednost projekta nešto veća od 12,4 milijuna kuna od čega je 99 posto sufinancirano iz EU sredstava, rekao je Jakša Puljiz

Na području Općine Drenovci, koja se nalazi u županjskoj Posavini, započeli su radovi na izgradnji Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora (PPID). Kako je rečeno na konferenciji za novinare radi se o prvo inkubatoru takve vrste na ruralnom području u Hrvatskoj.

- Izgradnja inkubatora provodi se u sklopu Operativnog programa regionalne konkurentnosti, a u 99-postotnom iznosu je financirana iz EU sredstava, rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz dodajući kako je poziv za dostavu projektnih prijava za Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu pristiglo oko 150 prijava. Puljiz je istakao kako je svaki deseti podnositelj prijave prošao, među kojima je u Poljoprivredno poduzetnički inkubator u Drenovcima, te da je to velika stvar prije svega jer se radi o maloj općini koja je bila pogođena i katastrofalnim poplavama.

- Ovime ste pokazuje kako se uz trud i rad može puno postići. Vrijednost projekta nešto veća od 12,4 milijuna kuna od čega je 99 posto sufinancirano iz EU sredstava, rekao je Puljiz. Domaćini su ovom prilikom upozorili i predstavnike ministarstva na teško gospodarsko stanje u županjskoj Posavini što dovodi do nedostatka posla, a onda i masovnog iseljavanja. Tim povodom zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba zamolio je da Vlada oformi jedan poseban fond iz kojega bi se onda financirali troškovi siromašnih općina koje žele da realiziraju neki od projekata koji se financiraju iz EU fondova.

- Mnoge od jedinica lokalne samouprave imaju ideje kako pokrenuti gospodarsku aktivnost ali nemaju primjerice novca za izradu potrebne projektne dokumentacije. Sve to jako puno košta, a radi se siromašnim općinama koje nemaju dostatna sredstva, pojasnio je Cirba. Kako je najavljeno u sklopu inkubatora u Drenovcima izgradit će se upravna zgrada, višenamjenska hala s edukacijsko-proizvodnim postrojenjima za preradu voća i povrća te proizvodnju proizvoda od brašna, vanjski izložbeni prostor te vanjska nadstrešnica za stoku.

>> 'U dvije godine u poljoprivredi smo izgubili čak 9.000 radnih mjesta'

>> Osobe s invaliditetom radit će u poljoprivredi: To je velik izazov

Komentara 1

DJ
djurex
16:45 22.05.2015.

ha ha ha ha ha smijesno smijesno.. bubanje cifri sa puno nula..par puta ponovi..spomeni eu isto par puta pa ponovi..pomoc domacim ugrozenim poljoprivrednicima(ponoviti tri puta) sve lijepo posloziti i objaviti u par citanijih novina.. od cifre 14,2 hrvatski seljaci necee vidjeti 1,42... bar 60% se nece povuci iz "fonda" razliku ce uzeti uzi dio projekta preko "edukacija" i promoviranja "projekta" i strucnih predavaca i hotela pica i hrane..To je slika 90% "projekata" i hrvatskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije