Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolica nisu prepreka

Osobe s invaliditetom radit će u poljoprivredi: To je velik izazov

Invalidi poljoprivreda
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
21.05.2015.
u 09:30

Eco Horty Lab II jedinstven je projekt brodske srednje škole

Slavonskobrodska Srednja škola Matije Antuna Reljkovića osmislila je i provodi jedinstven projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za bavljenje poljoprivredom.

Petnaestak invalida, među kojima i oni u kolicima, svakodnevno pohađaju radionice u sklopu kojih u praktičnom dijelu u školskome vrtu postavljaju gredice i rade razne druge poslove za koje se općenito smatra kako nisu prikladne za takve osobe jer iziskuju puno tjelesnog rada. Postavljen je i opremljen eko poligon na kojemu polaznici mogu uzgajati voće i povrće.

- Ovaj je projekt velik izazov i nama i našim mentorima. Uključivanje u pojedine grane poljoprivrede kao što su vrtlarstvo ili hortikultura invalidima u kolicima pomoći će da se lakše snađu u stvarnom životu i uključe u tržište rada – kaže Gordana Mišković, predsjednica partnerske udruge tjelesnih invalida "Loco-Moto".

Projekt Eco Horty Lab II najnoviji je u nizu projekata brodske škole koji se sufinanciraju sredstvima Europske unije. Vrijedan je 192,4 tisuće eura, a s 95 posto financiran je iz Europskog socijalnog fonda. - Kroz prethodne projekte izradili smo nove kurikulume, nabavili opremu i nastavi pristupili na novi način, pokazavši kako se od ekološke poljoprivrede može živjeti. Sada smo u sve uključili i osobe s invaliditetom, kojima tako želimo pomoći da se lakše snađu u stvarnom životu i uključe u tržište rada – kaže voditeljica projekta Lidija Blažević.

>> Stigli zahtjevi za 2,7 milijardi kuna potpora iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Komentara 3

DU
Deleted user
12:40 21.05.2015.

bas me interesira kak buju oni sa 3,5€ boracke isli radije na polje neg u sator, ili kladionicu,...uostalom dajte svim gradjanima u kolicima istu pemziju....

DU
Deleted user
09:43 21.05.2015.

''Sada smo u sve uključili i osobe s invaliditetom, kojima tako želimo pomoći da se lakše snađu u stvarnom životu i uključe u tržište rada'' Više bi im pomogli da ih uključite u politički život u kojem se živi materijalnolno bolje, lakše i duže

DU
Deleted user
12:24 21.05.2015.

hmmm... pa, mislim da im duševni mir možda malko više znači... treba malko i oko zemlje, tko ima neku mogućnost, to opušta... btw, izgleda da su im se pojavile crne uši na grahu, neka ih pošpricaju otopinom koprive... LP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije