Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Poljoprivrednicima ovih dana prva milijarda kuna poticaja prema pravilima EU

Prvi dio isplate za 2014. godinu kreće u narednih 15-tak dana
17. siječnja 2014. u 14:26 2 komentara 20276 prikaza
poljoprivrednici
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u narednih će 15-ak dana započeti s isplatom prvog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se po prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Sukladno proračunu za 2014. za poljoprivredne potpore predviđeno je oko 500 milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a preostalih 1,7 milijardi iz Državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se samo dva puta godišnje.

U prvom dijelu Agencija će isplatiti jednu milijardu kuna (42% isplate za 2014.) na žiro račune 99.244 poljoprivrednika.

Ta isplata sastojat će se od 35% EU regionalnog plaćanja (cijeli iznos EU potpore) (oko 722 milijuna kuna), 100% Državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, mliječne krave i rasplodne krmače) (oko 100 milijuna kuna) i 100% državne potpore za ekološku i integriranu proizvodnju, teže uvjete gospodarenja, izvorne i zaštićene pasmine i kultivare (oko 200 milijuna kuna).

Drugi dio isplate (58%) Agencija će obaviti u zakonski propisanom roku, najkasnije do kraja lipnja ove godine, nakon čega će svi korisnici izravnih plaćanja moći u AGRONET-u preuzeti svoje Odluke o odobrenim sredstvima, samostalno ili putem regionalnih ureda Agencije.

Za razliku od prijašnjih godina kada su hrvatski poljoprivrednici primali 200-njak različitih potpora više desetaka puta godišnje (i svaku tražili posebnim papirnatim zahtjevom), ulaskom u EU vrijedi sasvim drugačiji sustav potpora, a zahtjeve za isplatu poljoprivrednici popunjavaju elektronski, jednom godišnje.

Isplata izravnih plaćanja u 2014. sastoji se od četiri potpore koje se određuju individualno, ovisno o resursima, za svakog poljoprivrednika: regionalno plaćanje (oranice, livade i pašnjaci, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan), premije za krave dojilje, ovce i koze, državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače) te IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja te izvorne i zaštićene pasmine i kultivari).

Kada je riječ o pojedinačnoj isplati, onaj poljoprivrednik koji nema ništa osim oranice ove će godine dobiti oko 1600 kuna po regionalnom pravu, tvrde u ministarstvu.

Na konferenciji će sudjelovati i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina PRORAČUN Seljacima 30 posto više potpora nego lani 'slavonija-18.09.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn:poljoprivreda- tema o poljoprivredi Photo: Ivica Galovic/VLM' Hrvatska poljoprivre Ruralni razvoj u EU: poljoprivreda ili mnogo više od toga?

Ako je poljoprivrednik uz to proizvodio mlijeko ili duhan, tovio goveda ili držao ovce i koze – tada mu se iznos plaćanja po osnovnom (regionalnom) pravu uvećava. Pored tog osnovnog prava, poljoprivrednik također ostvaruje dodatnu potporu ako je u sustavu ekološke ili integrirane proizvodnje, ili ako mu se gospodarstvo nalazi u području težim uvjetima gospodarenja (npr. na otocima ili brdsko-planinskim područjima). Isto tako, posebno plaćanje se ostvaruje za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja i kultivara poljoprivrednog bilja.

O ovom novom sustavu potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU te pravima i obvezama kod korištenja različitih poljoprivrednih fondova, hrvatski poljoprivrednici informirani su putem sveobuhvatne medijske kampanje pod nazivom „Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika” koju je provela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • luena 01:

    I opet ce poljoprivrednici na cestu jer ce ih Jakovina gledat prevarit,samo mogao bi dobiti probleme sa EU ,novac je namjenjen poljoprivrednicima-seljaku a ne drzavnom proracunu kojim bi ga krpali... nasima je sve za povjerovat...