Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje rizika i prilika

Turizam, fondovi EU i javne investicije izvući će nas iz krize

Zlatni rat
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
19.03.2015.
u 17:00

Pokretač promjena u središnjoj i istočnoj Europi je malo i srednje poduzetništvo, a od oporavka profitirat će i gospodarstvo Hrvatske

Klaster od devet zemalja središnje i istočne Europe na najbolji mogući način koristi situaciju sa slabim eurom i nižim cijenama nafte, a od njihova oporavka profitirat će i južne zemlje, među kojima i Hrvatska – zaključak je istraživanja pod nazivom Poslovni rizici i prilike u središnjoj i istočnoj Europi, koje je naručila Grupacija TMF, a objavio The Economist Intelligence Unit. Rezultati pokazuju da će rast, više nego u eurozoni, ovdje pokretati malo i srednje poduzetništvo koje će iskoristiti poticajne mjere za ulaganja, prilike za financiranje i porezna izuzeća.

Pet mjesta bolji u 2015.

– Naš ured u Hrvatskoj dobro posluje, iznad prosjeka u regiji, i tijekom deset godina biznis stabilno raste. Svi naši klijenti primjećuju promjene na bolje u Hrvatskoj, a ono s čime smo tijekom godina imali problema su administrativne barijere. No i u tome se situacija poboljšava – istaknuo je Juraj Gerzeni, direktor u TMF-u zadužen za regiju EMEA.Hrvatska će, smatraju analitičari, napredovati zahvaljujući dostupnijim kreditima tvrtkama i građanima te sve boljim trendovima u turizmu i povlačenju sredstava iz fondova EU.

Između 23 zemlje u regiji CEEMEA, koja osim središnje i istočne Europe obuhvaća i Bliski istok i Afriku, po pitanju očekivanog rasta tržišta u 2015. smo na 13. mjestu, što je napredak od pet mjesta u odnosu na 2014. Studija nam u 2015. prognozira stabilizaciju BDP-a oko nule i rast od 1,5 posto u 2016.

Recesija će 2015. biti izbjegnuta još jednom dobrom turističkom sezonom, većim povlačenjem novca iz fondova EU i početkom infrastrukturnih projekata – stoji u zaključcima istraživanja koje kao pluseve ističe i ubrzani plan prodaje državne imovine, čija vrijednost premašuje 30 mlrd. eura, smanjenje tereta zaduženosti kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i program otpisa dugova siromašnima te efekte promjene poreznih razreda, što su sve potezi koji otvaraju prostor većoj potrošnji, kao i pad cijena goriva. Spominju i utjecaj mjera HNB-a na rast kreditiranja poduzeća čime bi se potaknula prodaja industrijskih dobara.

Velik udio loših kredita

Minusi su visina poreznog opterećenja poduzeća, po čemu smo u vrhu, te težina naplate potraživanja koja nas svrstava na visoko treće mjesto. Problematični su i vanjski i javni dug te udio loših kredita poduzeća.

>> Turisti pacijenti dolazit će samo ako imaju povjerenja u liječnike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije