Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Turizam, fondovi EU i javne investicije izvući će nas iz krize

Pokretač promjena u središnjoj i istočnoj Europi je malo i srednje poduzetništvo, a od oporavka profitirat će i gospodarstvo Hrvatske
19. ožujka 2015. u 17:00 0 komentara 418 prikaza
Zlatni rat
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Klaster od devet zemalja središnje i istočne Europe na najbolji mogući način koristi situaciju sa slabim eurom i nižim cijenama nafte, a od njihova oporavka profitirat će i južne zemlje, među kojima i Hrvatska – zaključak je istraživanja pod nazivom Poslovni rizici i prilike u središnjoj i istočnoj Europi, koje je naručila Grupacija TMF, a objavio The Economist Intelligence Unit. Rezultati pokazuju da će rast, više nego u eurozoni, ovdje pokretati malo i srednje poduzetništvo koje će iskoristiti poticajne mjere za ulaganja, prilike za financiranje i porezna izuzeća.

Pet mjesta bolji u 2015.

– Naš ured u Hrvatskoj dobro posluje, iznad prosjeka u regiji, i tijekom deset godina biznis stabilno raste. Svi naši klijenti primjećuju promjene na bolje u Hrvatskoj, a ono s čime smo tijekom godina imali problema su administrativne barijere. No i u tome se situacija poboljšava – istaknuo je Juraj Gerzeni, direktor u TMF-u zadužen za regiju EMEA.Hrvatska će, smatraju analitičari, napredovati zahvaljujući dostupnijim kreditima tvrtkama i građanima te sve boljim trendovima u turizmu i povlačenju sredstava iz fondova EU.

Između 23 zemlje u regiji CEEMEA, koja osim središnje i istočne Europe obuhvaća i Bliski istok i Afriku, po pitanju očekivanog rasta tržišta u 2015. smo na 13. mjestu, što je napredak od pet mjesta u odnosu na 2014. Studija nam u 2015. prognozira stabilizaciju BDP-a oko nule i rast od 1,5 posto u 2016.

Darko Lorencin Darko Lorencin: 'Ova turistička sezona biti će bolja od prošlogodišnje' Danijel Balog DISKRIMINACIJA 'Kad vide boju kože, odjednom je radno mjesto već popunjeno'

Recesija će 2015. biti izbjegnuta još jednom dobrom turističkom sezonom, većim povlačenjem novca iz fondova EU i početkom infrastrukturnih projekata – stoji u zaključcima istraživanja koje kao pluseve ističe i ubrzani plan prodaje državne imovine, čija vrijednost premašuje 30 mlrd. eura, smanjenje tereta zaduženosti kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i program otpisa dugova siromašnima te efekte promjene poreznih razreda, što su sve potezi koji otvaraju prostor većoj potrošnji, kao i pad cijena goriva. Spominju i utjecaj mjera HNB-a na rast kreditiranja poduzeća čime bi se potaknula prodaja industrijskih dobara.

Velik udio loših kredita

Minusi su visina poreznog opterećenja poduzeća, po čemu smo u vrhu, te težina naplate potraživanja koja nas svrstava na visoko treće mjesto. Problematični su i vanjski i javni dug te udio loših kredita poduzeća.

>> Turisti pacijenti dolazit će samo ako imaju povjerenja u liječnike

30 milijardi eura vrijedi državna imovina koju bi trebalo prodati. Tu je potencijal za investitore, no cijena će bit presudne

7 milijardi eura ulaganja u turizam u Hrvatskoj očekuje se do 2020. Potrošnja u turizmu pomoći će prodaji robe široke potrošnje

300 milijuna eura izmjena poreznih razreda otvara prostor za potrošnju novca koji ne ide u proračun na druga dobra

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.