Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potencijal za prehranu

Turisti potrošnju hrane 
i pića podižu čak 2,4 puta

Hrana i piće
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/6
04.08.2016.
u 00:15

U Rovinju se primjerice, broj stanovnika i kolovozu poveća za 222,7 post,a potrošnja hrane je veća 630,6 posto

Hrvatska gospodarska komora (HGK) publicirala je analizu pod nazivom Procjena povećanja broja potrošača i potencijala potrošnje hrane i pića u turističkoj sezoni, vezavši sve podatke za 2015. kada je prihod od turizma iznosio 7,96 milijardi eura.

HGK u analizi iznosi, koristeći podatke Instituta za turizam, da turist na ljetovanju u RH prosječno dnevno troši 66,4 eura, od kojih 18 posto ili 12,2 eura otpada na konzumaciju hrane i pića izvan smještajnog objekta.

Kao najjača destinacija za dolazak stranih turista ističe se Rovinj. Na toj se destinaciji, stoji u analizi, tijekom kolovoza broj stanovnika trostruko (za 222,7 posto) poveća upravo radi dolaska i noćenja (prije svega) stranih turista.

Uzme li se u obzir da je kupovna moć, odnosno potrošnja stranih turista u segmentu hrane i pića oko 2,4 puta veća od potrošnje domicilnog stanovništva, trostruko povećanje populacije zapravo je mjerljivo kroz gotovo sedam puta (630,6 posto) veću potrošnju od one koju izvan turističke sezone ostvaruje domicilno stanovništvo.

Najkraće, ističe se u analizi HGK, povećanje broja stranih turista za jedan u kolovozu, ne samo u Rovinju nego i u ostalim dijelovima Jadrana, znači povećanje za 2,4 potrošača u segmentu hrane i pića. Za razliku od dnevne potrošnje prosječnog turista, Austrijanci dnevno troše 72 eura, Francuzi 95, Rusi 99, a najrastrošniji su sa iznosom od 122 eura Britanci. 

>> Do 2025. jednom će godišnje putovati 35% više kućanstava

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar pendreck
pendreck
00:55 04.08.2016.

...ima tu jos uvijek jako puno prostora za rast.

AR
aris2
07:48 04.08.2016.

da su cijene jednake kao na kontinentu, ova statistika bi imala drugačije brojke

KR
krizevcifranc
09:55 09.08.2016.

Bilo bi dobro da je to naša hrana i piće a ne uvozno možda bi nešto i zaradili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije