Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE UŠTEDE

Troškovi plaća u javnim poduzećima snižavaju se 2 posto

Vlada,Slavko Linić,Ivan Vrdoljak,Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.04.2014.
u 09:30

Menadžerske plaće morat će se srezati 6 posto, zabranjuje se isplata božićnica, a smanjuju se troškovi za reprezentaciju

Čelnicima javnih poduzeća država će uskoro postaviti nove zadatke ušteda. U Planu upravljanja državnom imovinom za 2014., koji bi s pola godine kašnjenja uskoro trebao biti prihvaćen na Vladi, za 27 trgovačkih društava i pravnih osoba na toj listi postavljeno je devet ciljeva upravljanja kojima se dovodi u red materijalne troškove tvrtki.

Riječ je o tvrtkama od HAC-a, HC-a, Autocesta Zagreb – Macelj i Rijeka – Zagreb, HŽ Infrastrukture i Putničkog prijevoza, Plovputa, Bina Istre do HEP-a, Janafa, Plinacroa, Hrvatskih šuma, voda, Lutrije, kao i HBOR-u, DAB-u, FINA-i te Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP). Ukupni bi se iznosi troškova plaća u tim javnim sustavima, u kojima je zaposleno gotovo 40 tisuća radnika, morali smanjiti oko 2 posto u usporedbi s proteklom godinom. Dužnosničke, odnosno menadžerske plaće morat će se srezati šest posto.

No, za razliku od menadžerskih plaća, otvoreno je pitanje smanjenja obveza prema radnicima ugovorenih kolektivnim ugovorima. To više što je jedna od mjera iz tog plana i ukidanje dodataka na plaću zaposlenima, koji su se u ovim poduzećima obračunavali za 20, 25 ili 30 godina rada. Ponovno se uvodi i zabrana isplata božićnica, uskrsnica i sličnih davanja. Menadžerima strateških javnih tvrtki naložit će se i reduciranje prekovremenog rada, smanjenje troškova za reprezentaciju kao i korištenje službenih automobila.     

>>Ministri u panici: Moraju uštedjeti 3,6 milijardi kn, a ne znaju kako

Komentara 2

PR
pravica
21:36 08.04.2014.

Danas su u nekim tvrtkama plaće veće od onih u drugim i po 30% i pazite sada pameti svima jednako smanjiti po x%. U Hac-u desetak sindikalnih profesionalaca rade za plaću 15-ak tisuća kuna. Oni vrlo rijetko dolaze na posao,, a plaća ih HAC i sada treba cestaru ili blagajniku uzimati nešto na plaći. Da nije tragično bilo bi smiješno

MI
mihoper
20:21 08.04.2014.

nema ništa od toga, tko dirne u administarciju pao je iz igre, danak plača onaj tko proizvodi, platio je i greške bankara(dobro podmazanih debelih gusaka) a kako ne bi nagomilanu administraciju od koje ovisi opstanak svakog političara, tko ih dirne sigurno gubi posao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije