Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Trgovci o odluci Ustavnog suda: Otkrili hoće li tražiti odštetu zbog gubitaka

KTC je prvi trgovački lanac u kojemu radnici od početka 2020. ne rade nedjeljom, a neće ni ubuduće, ustvrdio je Katavić.
14. rujna 2020. u 19:09 15 komentara 3703 prikaza
Od sutra u svim trgovinama obavezno nošenje zaštitnih maski
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ustavni sud danas je donio odluku prema kojoj su utvrdili da su sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite osim jedne bile u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Riječ je o odluci o zabrani rada nedjeljom. 

Zagreb: Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio pojedine odluke suda ustavnost i korona Ustavni sud: Mjere Stožera bile su zakonite, a zabrana rada nedjeljom neustavna

Ivica Katavić, predsjednik Upravnog odbora KTC-a i Udruženja trgovine pri HGK kaže kako je teško komentirati je li Stožer svojedobno bio u pravu ili ne.

– Preživjeli smo to razdoblje i idemo dalje, no već smo se i u prošlosti susretali s time da je Ustavni sud bio protiv neradne nedjelje, zbog čega trgovci više ni ne inzistiraju na tome, već da se slože koliko bi se nedjelja radilo, a koliko ne u godini i svaki od poslovnih subjekata sam odluči koje bi to bile u njihovim trgovinama – kaže Katavić. 

Smatra kako je u koroni veći problem bio kad je Stožer ograničio radno vrijeme trgovina za što nije bilo nikakve potrebe te da je tu učinjena puno veća šteta. No to je bilo vrijeme kad se ništa nije znalo o virusu, koliko će i u kojoj mjeri utjecati na sve. KTC je prvi trgovački lanac u kojemu radnici od početka 2020. ne rade nedjeljom, a neće ni ubuduće, ustvrdio je Katavić.

Zagreb: Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio pojedine odluke suda ustaljena praksa Šeparović zagovara odluke iza zatvorenih vrata: 'Otvorene sjednice bile su igrokaz za javnost'

Martin Evačić, predsjednik uprave NTL-a i čelnik Udruge trgovine HUP-a, kaže kako sumnja da će netko od trgovaca tražiti odštetu zbog gubitaka zbog odluke Ustavnog suda.

– Iako su neki za, a neki protiv neradne nedjelje, kod odluke Stožera svi smo bili rijetko jedinstveni da epidemiju ne bi trebalo iskoristiti za zabranu rada nedjeljom, već ako Vlada želi, da to riješi zakonom. S druge strane promet nama kao NTL-u zbog te zabrane nije pao već se prelio nešto na subote, nešto na ponedjeljke. Stav NTL-a, a i dobrog dijela trgovaca je da zabrana ili ne zabrana rada nedjeljom i ubuduće ne bi bitno utjecala na pad prometa trgovaca. Možda nekih, ali neznatno – rekao je Evačić. 

Drago Munjiza, glavni izvršni direktor Lonie smatra kako trgovci zbog odluke Ustavnog suda, kako su sve mjere Stožera osim zabrane rada nedjeljom bile zakonite i legitimne, ne bi trebali tražiti odštetu. No siguran je kako će dio njih to napraviti.

– Vjerujem da će se država žaliti višoj instanci, jer je to tema koju treba dobro protresti – rekao je Munjiza.

ustavni sud o odluci ustavnog suda Peternel: Ovo nas nije iznenadilo, znamo tko bira te suce. Bačić: Očito smo pravilno postupili

Slobodan Školnik, direktor Emmezete, rekao je večeras za RTL kako je odluka Stožera i njima, a i drugim velikim centrima stvorila određene gubitke, ali neće tražiti naknadu štete.

– Neka ta šteta ostane zalog da smo svi naučili nešto iz toga, a država treba novce – kazao je Školnik. 

– Opće poznata je činjenica da Pevex zagovara neradnu nedjelju i uspostavu njezinog normativnog okvira jer smatramo da predstavlja puno više od zaštite prava radnika i religijske svrhe koja se nastoji nametnuti, dok s druge strane rad nedjeljom ne rezultira ekonomskim koristima za gospodarstvo. Neodgovorno bi bilo iznositi prosudbu o odluci Ustavnog suda, a da prethodno niste čuli argumente, međutim sigurno je da Pevex neće zahtijevati naknadu štete jer mu zbog neradne nedjelje šteta nije nastala budući da se promet  prelio na druge dane – kazao je čelni čovjek Pevexa Jurica Lovrinčević.

Iz Lidla Hrvatska tek kratko su poručili kako na naš upit u vezi odluke Ustavnog suda nemaju komentara te da neće tražiti obeštećenje, dok ni iz Kauflanda nemaju komentara “budući da ova odluka još nije javno objavljena u Narodnim novinama”.

– S ciljem zaštite zdravlja i sigurnosti zaposlenika i kupaca, Konzum je dosad uvijek poštovao i nastavit će poštovati sve odluke zakonodavnih tijela i nadležnih institucija te će svoje poslovanje i dalje po potrebi prilagođavati eventualnim novonastalim okolnostima – poručili su pak iz Konzuma, ističući kako ni oni zbog neustavne zabrane rada nedjeljom neće tražiti obeštećenje. 

Dragan Kovačević
SLOVENSKA 9
Novi detalji o klubu D. Kovačevića: 'Tamo se pijančevalo, dolazile su zgodne cure i nabildani tipovi'
Fiš paprikaš u kotlićima
GASTRONOMSKA PONUDA
Ojačajte jesenski imunitet slavonsko-baranjskim delicijama
  • deda1234:

    Subotom kupim 1 kruh nedjeljom 1... Kad je bila neradna nedjelja subotom sam kupovo 2 kruha........

  • rimac444:

    Sve trgovce koji bi se usudili tužiti našu državu bi trebalo istražiti koliko se nisu držali epidemioloških mjera i ugrozili zdravlje građana, a uz to pročešljati sve poslovanje i nepravilnosti u radu i sve to dobro naplatiti za državni proračun.

  • Split71:

    ko tuzi Drzavu radi ovoga,sve raspolzive ispektore i one na praksi da treniraju,na ovim JUNACIM....