Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademija HOK-a

Trendovi i dalje negativni, u pet godina nestalo 10.000 obrtnika

Hrvatska obrtnička komora
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
02.07.2016.
u 17:10

Pred nama su novi izbori i inzistirat ćemo na rješavanju naših zahtjeva bez obzira na to koja opcija pobijedi, poručio je čelnik HOK-a

Iako u posljednjih nekoliko kvartala Hrvatska postiže gospodarski rast, trendovi u obrtništvu i dalje su negativni. Prije pet godina bilo više od 86 tisuća aktivnih obrta, a danas ih je 10 tisuća manje.

U tišini, bez velike medijske pompe, u osobnoj tragediji tih obitelji nestao je cijeli jedan grad, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec na jučerašnjoj svečanoj akademiji u povodu Dana Komore.

Siva ekonomija sveprisutna

Razlozi za to su, tvrdi Ranogajec, višestruki. HOK već godinama upozorava da su obrtnici opterećeni brojnim nametima i treba im kompas kako bi se snašli u moru često nedorečenih i neprovedivih propisa. Visoki troškovi poslovanja, nedostupnost jeftinog kapitala, još uvijek strogi inspekcijski nadzor i velika prisutnost sive ekonomije iz dana u dan otežavaju im poslovanje. No iako u HOK-u čine sve kako bi očuvali, unaprijedili i razvili obrtništvo, da i dalje bude stup hrvatskog gospodarstva, u nestabilnim političkim uvjetima nije lako, rekao je Ranogajec, podsjetivši kako je HOK još prije prošlih parlamentarnih izbora predstavio šest zahtjeva novoj vlasti – jačanje pravnog položaja obrtnika, fleksibilno radno zakonodavstvo i zapošljavanje, stabilnu poreznu politiku i financiranje obrta, financijsku disciplinu i bolju naplatu potraživanja, strukovno obrazovanje kao temelj razvoja te jačanje pozicije HOK-a kao zastupnika interesa obrtnika.

– Pred nama su novi izbori i mi ćemo inzistirati na rješavanju naših zahtjeva bez obzira na to koja politička opcija dobije povjerenje građana – poručio je Ranogajec ističući kako je i krajnje vrijeme za reformu strukovnog obrazovanja, da se ono uskladi s potrebama gospodarstva. I resorni ministar Darko Horvat jučer je naglasio važnost strukovnog obrazovanja i povezivanja realnog sektora i gospodarstva sa školstvom uzimajući za primjer bavarski dualni sustav. Majstori su temelj hrvatskog obrtništva i, dok on bude ministar, neće biti rasprave o potrebi majstorskih ispita, kazao je.

Promovirano 1368 majstora

Na svečanoj akademiji najzaslužnijim obrtnicima i institucijama dodijeljena su najviša priznanja HOK-a Zlatne ruke. Promovirano je 1368 novih majstora, a u ime njih diplomu je simbolično preuzeo mladi majstor obućar Ante Paštar iz Splita. Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je nagrade Šegrt Hlapić najboljoj učenici, budućoj frizerki Patriciji Petreković iz Srednje škole Viktorovac, najboljoj školi – Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek i najboljoj mentorici Mariji Posavec, vlasnici frizerskog salona Mulier iz Koprivnice. Visoka škola Nikola Šubić Zrinski dodijelila je pak Patriciji Petreković trogodišnju stipendiju stručnog studija Ekonomija poduzetništva u visini 77.400 kuna.     

Komentara 4

GE
generacija57
17:44 02.07.2016.

Ja sam obrtnik 21 godinu,stalno nam obećavate da ćete nešto učiniti,i to je sve što radite.Ne vjerujem vam ama baš ništa.Da ja tako radim propao bih odavno.Sreća da uskoro idem u mirovinu,pa će vaša obećanja čekati druge generacije.Pozdrav neradnici.

HR
Hrabraja
02:40 03.07.2016.

Ne znam niti jednog privatnika koji moze raditi legalno i opstati.

MU
Mukowsky
17:32 02.07.2016.

Di si Maras? Što sad ne gnojiš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije