Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Tražimo zakon o zamrzavanju kredita, bez troškova i uvjetovanja dosadašnjom urednošću'

Građani su već sada na koljenima od tereta dospjelih obveza, mnogi su ostali bez posla, a banke će pod krinkom moratorija kao pomoći zarađivati kao da se njih to ne tiče, navode
10. travnja 2020. u 13:42 5 komentara 1039 prikaza
Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Da moratorij uz obračun kamata nije nikakva pomoć, kako to banke žele prikazati javnosti, nego samo odgoda plaćanja dijela ili cijele mjesečne obveze po kreditu koje prije ili kasnije dolaze na naplatu, a banka s moratorijem ne oprašta ništa nego i zarađuje, ovisno o tome na koji način će naplatiti kamate iz moratorija upozoravaju iz Udruge Franak koja je Vladi uputila novi zahtjev:

Zdenko Adrović Cijena odgode plaćanja kredita HUB: banke pozivaju nadležne na smanjivanje troška solemnizacije

- Tražimo od hrvatske Vlade da napokon reagira i zaštiti hrvatske građane od takvih dobročinitelja i donese zakonsko rješenje o zamrzavanju obveza kojim bi se zaustavila otplata kreditnih obaveza svim građanima koji su ostali bez posla ili su im primanja smanjena na minimalno šest mjeseci. Nakon isteka korištenja odgode plaćanja nastavilo bi se plaćanje po postojećem otplatnom planu kao da moratorija nije biti bilo. Zakonskim rješenjem moraju biti obuhvaćeni svi građani bez obzira na status urednosti plaćanja, jer ćemo nakon tri mjeseca imati novu epidemiju, i to epidemiju ovrha i deložacija, što će naveliko rezultirati već viđenim scenarijom tijekom prošle krize kada je hrvatska Vlada propustila reagirati i dopustila bankama da provode anarhiju i harače hrvatske građane – stoji u objavi UF-a.

Ističu da je uvjete i načine odobravanja moratorija hrvatska Vlada prepustila bankama bez donošenja posebnog zakona iako je za to bilo više nego dovoljno vremena.

-  Takvo neobjašnjivo povjerenje hrvatske Vlade bankama rezultiralo je kaosom koji danas imamo. Kreditne obveze stižu na naplatu, a nitko još ne zna hoće li banka odobriti njihov zahtjev za odgodom plaćanja i pod kojim uvjetima. Na web stranicama najvećih banaka nalazimo malo ili nedovoljno informacija o troškovima moratorija, a bankama je prepušteno da same odluče o odobrenju, procjeni ili odbijanju svakog pojedinačnog zahtjeva upućenog od strane potrošača – konsternirani su u udruzi. 

Čestice ostaju u zraku Video pokazao istinu: Znanstvenici pokazali kako kašalj brzo širi koronavirus

Postavljaju i retoričko pitanje zar će banke opet biti jedine koje će zarađivati na ovoj kriznoj situaciji.

- Građani su već sada na koljenima od tereta dospjelih obveza, mnogi su ostali bez posla, a banke će pod krinkom moratorija kao pomoći zarađivati kao da se njih to ne tiče – zaključuju.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • fakin2012:

    Ovi iz udruge franak su već isisali 15 milijardi kuna iz banaka, sad hoće još. Nisu čuli za smrtni grijeh oholosti.

  • Krumpir:

    Jako ste se razbahatili nakon jedne presude u vasu korist gospodo iz franka. Svojim ponasanjem ste pokazali da niste poznavali i da jos uvijek ne poznajete temelje ekonomije, otkud vam pravo da dirigirate bankama kako da vode svoje poslovanje? Je ... prikaži još! li vam ijedan jedini put palo na pamet da je vasa pohlepa kriva sto ste se nasli u problemima oko otplate kredita? Nitko vas nije silio da dizete kredite. Hocete vi mozda baciti na ulicu upravne odbore banaka pa zasjesti na njihova mjesta? Jer ako idemo vasom logikom, svaka banka bi propala da se vodi kako vi hocete, a onda adio kreditima i koristi gospodarstvu i ODGOVORNOM pucanstvu... sram vas bilo. Od normalne organizacije postali ste hrpa populistickih adolescenata.

  • than:

    Krediti, krediti, krediti... Pa onda malo oprašta država ili gradovi, pa opet... Zar mi ne znamo živjeti bez kredita ?!?! Čak je i NHB savjetovao građanima da malo olabave sa nenamjenskim kreditima. Sve na kredit, od hrane pa na dalje. ... prikaži još! Samo da se pokaže da se ima, a zapravo se nema. Nije niti čudo što je puno ljudi sa blokiranim računima zbog duga prema telekomunikacijskim tvrtkama.