Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski savjetnik

Trajni nalog 
'ne zna' da je rata kredita uplaćena izravno banci

Novac
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
20.11.2013.
u 16:58

Ako u trenutku provedbe trajnog naloga na računu nije bilo novca, iznos će se automatizmom pokušati naplatiti sljedećih 20 radnih dana. Kad novac “sjedne”, transakcija će se provesti, čak i ako je rata u međuvremenu podmirena izravnom uplatom i plaćena – dvostruko

P: U svojoj banci, u kojoj primam plaću na račun, imam ugovoren trajni nalog za otplatu kredita druge banke. Ovaj mi je mjesec plaća zakasnila pa na dan kad je trajni nalog ugovoren na računu nije bilo novca. Sa dva dana zakašnjenja uplatila sam gotovinu koju sam podigla sa suprugova računa i uplatila ratu izravno na kreditnu partiju u banci u kojoj otplaćujem kredit. A onda, nakon što je plaća sjela na račun, i trajni nalog “povukao” je ratu pa sam platila dvostruko. Što sad mogu napraviti, jer mi preplaćeni novac treba? S obzirom na to da mi plaća često kasni nekoliko dana, je li mi bilo bolje rješenje da sam uplatila novac na svoju banku pa da ga trajni nalog “povuče”? - pita Ana J. iz Splita

Odgovara Ivana Merkaš, stručna suradnica u Službi za upravljanje proizvodima u Sektoru građanstva Erste banke

O: Ugovornim odnosom između vlasnika računa i Erste banke, vlasnik računa daje ovlasti banci da u njegovo ime i za njegov račun obavlja redovita plaćanja, u jednakim ili različitim iznosima sukladno ugovorenim uvjetima plaćanja. Kod trajnog naloga na blagajni, program funkcionira tako da se počevši od ugovorenog datuma u mjesecu pa sljedećih 20 radnih dana, iznos pokušava naplatiti s računa. Ako nedostaje i najmanji iznos, nalog se neće provesti.

U konkretnom slučaju, nalog bi se proveo čim bi sistem prepoznao da ima dovoljno sredstava na računu. S obzirom na to da između različitih banaka ne dolazi do automatske razmjene informacija o provedenim plaćanjima, banka u kojoj imate račun s primanjima ne raspolaže informacijom da ste svoju mjesečnu obvezu po kreditu podmirili efektivnom uplatom te su sredstva uredno poslana prema drugoj banci. Zato bi u ovom konkretnom slučaju bilo najbolje da ste sredstva uplatili na račun po kojem je ugovoren trajni nalog za naplatu mjesečnog anuiteta. Važno je napomenuti da bi najbolje bilo, budete li ponovo u takvoj situaciji, da se obratite banci u kojoj imate kredit i provjerite moguće načine vraćanja kredita ili da jednostavno sredstva uvijek polažete na svoj račun s kojeg i imate ugovoren trajni nalog.

Što se tiče vraćanja viška uplaćenog novca na kredit, potrebno je obratiti se banci u kojoj imate realiziran kredit kako biste provjerili mogućnost povrata.

>> Ako u jamstvu nije naveden rok, uzima se 'razumni rok' od 45 dana

>> Na web-stranici potrošača imate tarifno-obačunski kalkulator za struju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije