Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI UČINAK

Temelj za daljnji razvoj: Što sve morate znati o 5G mreži

5G mreža
Foto: GettyImages
1/3
09.11.2019.
u 13:22

Ekonomski učinak koji će ostvariti 5G mreža diljem svijeta do 2035. - 12 milijardi dolara usluga i roba generirat će 3,5 bilijuna dolara ukupnog prihoda i podržati 22 milijuna radnih mjesta

Peta generacija mobilnih mreža - 5G, omogućit će, ukratko rečeno, brže i bolje umrežavanje ljudi i strojeva. Za razliku od prethodnih generacija imat će puno veću ulogu jer je 5G platforma koja je uslijed razvoja dostigla kvalitativne performanse koje omogućuju da postane temelj za inovacije. Stoga ne čudi da se razvijeni svijet natječe tko će prije implementirati 5G i svom gospodarstvu donijeti prednost na tržištu u razvoju niza usluga.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokrenula je inicijativu kojom želi stvoriti široki javni konsenzus oko poticanja razvoja 5G mreža. Sastavili su povelju koju su nazvali “Opredijelili smo se da ostanemo”.

Ondje između ostaloga kažu: “Povijesnu priliku za iskorak vidimo u tehnološkom razvoju, u novoj industrijskoj revoluciji. Zbog toga nam je potrebna najnaprednija i najkvalitetnija komunikacijska infrastruktura - 5G tehnologija. Bez toga nema digitalnih usluga, nema brze povezanosti, nema umreženosti strojeva i ljudi, nema napretka, nema sigurnosti.”

Foto: GettyImages

HUP poziva sve ključne donositelje odluka iz javnog sektora, privatnog i nevladinog sektora te akademsku zajednicu da svojim odlukama i aktivnostima omoguće brz i kvalitetan razvoj infrastrukture.

Pri tom se, naglašavaju, javno obvezuju da će: a) investirati svoj novac i vrijeme u razvijanje novih proizvoda i usluga te zapošljavanje, b) predano raditi na digitalnoj transformaciji poslovnih procesa u privatnom i javnom sektoru i c) izvoziti jer bez izvoza nema većeg razvoja nacionalnog gospodarstva.

Komentara 2

Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
neomarxisticka extr. ljeviciva
14:00 09.11.2019.

uvodenje 5G mreze je jako opasna stvar , buduci da znamo da su kineske firme KINESKIM ZAKONOM obavezne ostavljati hardweare i softwer backdoor za drzavne tajne sluzbe te sa time znaci da ukljucivanje 5G mreze u evropi su svi podatci koji tom mrezom teku dostupni kineskim vlastima, TO NIJE UPITNO VEC SIGURNO I DOKAZANO.zasto bi nase firme, drzava, privatne osobe dali absolutnu kontrolu nasih podataka plagijatorskoj i autoriternoj KINI. BOJKOTIRAJTE KINU I G STITITE nasa ljudska prava i nasu privatnost

BO
Bojnik
14:02 09.11.2019.

Pa neke su zemlje kao Kanada i USA zabranile 5G mrezu radi prevelikog zracenja u okolisu i na radnom mjestu. Samo EU nastoji progurati i implementirati tu mrezu u domove i poduzeca,a sve samo da bi pojedine korporacije imale golem profit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije