Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Temelj za daljnji razvoj: Što sve morate znati o 5G mreži

Ekonomski učinak koji će ostvariti 5G mreža diljem svijeta do 2035. - 12 milijardi dolara usluga i roba generirat će 3,5 bilijuna dolara ukupnog prihoda i podržati 22 milijuna radnih mjesta
09. studenoga 2019. u 13:22 2 komentara 1267 prikaza
5G mreža
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/3

Peta generacija mobilnih mreža - 5G, omogućit će, ukratko rečeno, brže i bolje umrežavanje ljudi i strojeva. Za razliku od prethodnih generacija imat će puno veću ulogu jer je 5G platforma koja je uslijed razvoja dostigla kvalitativne performanse koje omogućuju da postane temelj za inovacije. Stoga ne čudi da se razvijeni svijet natječe tko će prije implementirati 5G i svom gospodarstvu donijeti prednost na tržištu u razvoju niza usluga.

Zdravko Marić EKONOMSKE PROGNOZE EK snizio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s 3,1 na 2,9 posto

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokrenula je inicijativu kojom želi stvoriti široki javni konsenzus oko poticanja razvoja 5G mreža. Sastavili su povelju koju su nazvali “Opredijelili smo se da ostanemo”.

Ondje između ostaloga kažu: “Povijesnu priliku za iskorak vidimo u tehnološkom razvoju, u novoj industrijskoj revoluciji. Zbog toga nam je potrebna najnaprednija i najkvalitetnija komunikacijska infrastruktura - 5G tehnologija. Bez toga nema digitalnih usluga, nema brze povezanosti, nema umreženosti strojeva i ljudi, nema napretka, nema sigurnosti.”

5G mreža | Autor : GettyImages Foto: GettyImages

HUP poziva sve ključne donositelje odluka iz javnog sektora, privatnog i nevladinog sektora te akademsku zajednicu da svojim odlukama i aktivnostima omoguće brz i kvalitetan razvoj infrastrukture.

Tele2 bolje korištenje resursa Tele2 implementirao 4G+: Sada smo korak bliže 5G mreži

Pri tom se, naglašavaju, javno obvezuju da će: a) investirati svoj novac i vrijeme u razvijanje novih proizvoda i usluga te zapošljavanje, b) predano raditi na digitalnoj transformaciji poslovnih procesa u privatnom i javnom sektoru i c) izvoziti jer bez izvoza nema većeg razvoja nacionalnog gospodarstva.

Povratnici i iseljenici
Tko se vraća u Hrvatsku? 'Život u Njemačkoj donosi mnogo toga, ali dom je ipak dom'
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
    neomarxisticka extr. ljeviciva:

    uvodenje 5G mreze je jako opasna stvar , buduci da znamo da su kineske firme KINESKIM ZAKONOM obavezne ostavljati hardweare i softwer backdoor za drzavne tajne sluzbe te sa time znaci da ukljucivanje 5G mreze u evropi su svi podatci ... prikaži još! koji tom mrezom teku dostupni kineskim vlastima, TO NIJE UPITNO VEC SIGURNO I DOKAZANO.zasto bi nase firme, drzava, privatne osobe dali absolutnu kontrolu nasih podataka plagijatorskoj i autoriternoj KINI. BOJKOTIRAJTE KINU I G STITITE nasa ljudska prava i nasu privatnost

  • Bojnik:

    Pa neke su zemlje kao Kanada i USA zabranile 5G mrezu radi prevelikog zracenja u okolisu i na radnom mjestu. Samo EU nastoji progurati i implementirati tu mrezu u domove i poduzeca,a sve samo da bi pojedine korporacije imale golem profit.