Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze MMF-a

Svjetska privreda zaglavila u osrednjem rastu

Christine Lagarde
Foto: Reuters/PIXSELL
06.10.2014.
u 23:34

Čelnica MMF-a Christine Lagarde kao najriskantnije područje vidi eurozonu koju muči visoka nezaposlenost i niska inflacija

MMF će smanjiti prognoze rasta za svijet, a točne brojke objavit će na godišnjoj skupštini. Na to se odlučio jer predviđa da će globalno gospodarstvo zaglaviti u osrednjem rastu, uz golemu zaduženost i visoku stopu nezaposlenosti.

Upozorila je na to čelnica MMF-a Christine Lagarde (na fotografiji), koja kao najriskantnije područje vidi eurozonu koja se muči s visokom stopom nezaposlenosti i niskom inflacijom. Prstom se upire u Njemačku kojoj ECB, MMF, SAD, Europska komisija i partneri iz eurozone već mjesecima sugeriraju da poveća javnu potrošnju i iskoristi deficit da bi povećala investicije.

Merkel želi biti primjer fiskalne discipline

Kancelarka Angela Merkel to uporno odbija jer želi biti primjer fiskalne discipline, ali i zato što smatra da bi povećana javna potrošnja financirana zaduženjima smanjila pritiske na nužne reforme. U svojoj projekciji Lagarde i MMF kao pozitivan primjer izdvajaju SAD, a upozoravaju na Japan koji se muči s padom koji je na godišnjoj razini u drugom tromjesečju 2014. čak 7,1 posto.

Lagarde je upozorila da postoji mogućnost nastanka “mjehura” na financijskim tržištima kao posljedice ubrizgavanja novca u financijske sustave kojima su središnje banke na globalnoj razini poduprle rast cijena imovine dok su gospodarstva ostala slabašna, a i na financijske rizike okončanja programa tiskanja novca u SAD-u i Velikoj Britaniji, dok Europa i Japan nastavljaju svoj program monetarnih poticaja.

>>'Hrvatska klizi prema traženju pomoći EU i MMF-a'

>>Italiju spasio 'super Mario', Hrvatsku bi mogla 'super Martina'?

>>Europa odahnula, ali je pristala biti jamac Ukrajini za kredit kojim će platiti ruski plin

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije