Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR

Europa odahnula, ali je pristala biti jamac Ukrajini za kredit kojim će platiti ruski plin

plin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.09.2014.
u 20:52

Ukrajina mora platiti 3,1 milijardu američkih dolara Rusiji

Ukrajina će do kraja ove godine platiti Rusiji 3,1 milijardu američkih dolara za dug za dosad isporučen plin, a iduću zimu kupovat će ruski plin po cijeni od 385 dolara za tisuću prostornih metara plina, dogovoreno je u petak navečer na sastanku u Berlinu. Taj dogovor ruskih i ukrajinskih pregovarača, pod paskom EU, trebao bi biti formalno odobren sljedećeg tjedna u Moskvi i u Kijevu, čime će se okončati ruska blokada isporuke plina Ukrajini. I ostatak Europe u tom slučaju bi odahnuo jer bi dogovor iz Berlina, ako bude i formalno potvrđen, otklonio opasnost da zbog situacije s Ukrajinom dođe do poremećaja u isporuci ruskog plina u zemlje EU.

– Ruska strana i Europska unija praktički nemaju nesuglasica oko tih paketa. Naša je pozicija jednaka – rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak nakon sastanka u Berlinu, koji je održan u sklopu trilateralnih pregovora Rusija-Ukrajina-EU.

– Detalji zimskog paketa su zadovoljavajući. Mislim da smo napravili velik korak – dodao je Novak.

Zimski paket znači da će Ukrajina od Rusije ove zime kupiti najmanje 5 milijardi prostornih metara plina po cijeni od 385 USD za tisuću prostornih metara, što je cijena koju su Rusi tražili još u lipnju, no Ukrajina na tu cijenu nije pristajala jer je smatrala da je puno veća od stvarne tržišne cijene ruskog plina. Rusija je prekinula isporuku plina Ukrajini 16. lipnja. Od siječnja do kraja ožujka ove godine Rusija je Ukrajini plin naplaćivala 286 dolara, a od 1. travnja do 16. lipnja 485 dolara za tisuću prostornih metara. Osim što su poskupili cijenu svog plina za Ukrajince, Rusi su u lipnju prekinuli isporuku i zbog toga što Ukrajina nije platila dug koji se gomilao godinama. U Berlinu je u petak navečer dogovoreno da Kijev plati prvu ratu duga od 2 milijarde USD do kraja listopada, a drugu ratu od 1,1 milijardu dolara do kraja godine. EU će biti jamac Ukrajini za kredit koji joj MMF daje za podmirenje tog duga.

Komentara 28

Avatar Mangrov
Mangrov
21:31 27.09.2014.

Ukrajina neće ništa platiti jer je korak do bankrota ,to će platiti EU. Tako su Ukrajinci izgubili energente po povlaštenim cijenama iz Rusije kao što će izgubiti i tradicionalno rusko tržište , ukr. proizvodi nemaju šansi na tržištu EU .. Sve za "demokraciju" ili bolje rečeno interese SAD i CIA koji su i doveli u Kijevu na vlast one fašiste koji su ubijali svoj narod tj. prosvjednike na trgu Majdanu .

Avatar DonLon
DonLon
22:39 28.09.2014.

Zajapureni lazovi i sovjetski propagandisti uspaniceno pokusavaju nekoga uvjeriti kako Vljadimir nije dobio samarcinu i izgubio ikakav kredibiitet u civiliziranim svijetu usprkos poniznom moljakanju da mu ukinu sankcije. . Svi koji znaju sto se i zasto dogadja ne obazinu sese na sovjetska prenemaganja.

JK
jan.kun.9
15:22 07.10.2014.

Ima tu dva proti Rusa. Neznaš ko bvečji lažov in krim je uvek bijo Russki a ga je khruščov oduzel Russiji I podaril Ukri, jer I on je bil Ukr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije