Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Svjetska banka: Brzi internet preskup je za hrvatske plaće

Operatori su često opterećeni raznim administrativnim preprekama i troškovima
31. svibnja 2021. u 10:04 4 komentara 2610 prikaza
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Digitalno tržite Hrvatske, zaključuje Svjetska banka u svom finalnom izvješću, nije potpuno zrelo, a Hrvatska pripada zemljama koje bi mogle biti nazvane “zaostali brzi pokretači”. Svjetska banka, pri analizi ICT sektora, usredotočila se na dio koji definira kao internet (fiksni i mobilni), telefoniju (fiksnu i mobilnu) te tržišta plaćenih usluga TV-a.

Nova hrvatska zrakoplovna tvrtka ETF Airways predstavila svoj putnički zrakoplov NOVA HRVATSKA AVIOKOMPANIJA Poznati biznismeni osnovali ETF Airways i dočekali svoj prvi avion

Prilika za dodatno ubrzanje

Nedovoljnu zrelost Svjetska banka tumači činjenicom da većina prihoda i dalje dolazi od telefonije, a ne od internetskih usluga. Drugu ocjenu tzv. zaostalih brzih pokretača gleda pak spram europskog digitalnog indeksa DESI, gdje je Hrvatska po pitanju digitalnih performansi i korištenja usluga ispod prosjeka EU, ali je stopa poboljšanja iznad prosjeka EU.

Kada se radi o fiksnom internetu, Hrvatska ima priliku dodatno ubrzati svoje performanse jer je pokrivenost fiksnom širokopojasnom mrežom bolja od usporednih zemalja, no to se ne odražava u korištenju. U smislu brzih fiksnih usluga (najmanje 30 Mbps, Hrvatska je znatno ispod prosjeka u stvarnom pristupu unatoč pokrivenosti. Kada se radi o ultrabrzom fiksnom internetu (100 Mbps) Hrvatska je ispod prosjeka pokrivenosti i korištenja usluga.

Iako je Hrvatska posljednjih godina napredovala u smislu preuzimanja brze fiksne širokopojasne usluge, urbano preuzimanje još je uvijek dvostruko više od ruralnog preuzimanja. U izvještaju stoji i da Hrvatska ima posebno loše rezultate u pogledu prodiranja u ruralna područja u usporedbi s drugim zemljama EU i još uvijek je daleko od stopostotne pokrivenosti domaćinstava s internetom brzine od najmanje 30 Mbps, što je bio postavljeni cilj EU za 2020.

Prijevara Za 2,2 milijuna kuna kupio dionice koje ne vrijede ni lipe

Jedan od razloga slabije prihvaćenosti širokopojasnog fiksnog interneta i ukupne procjene uspješnosti digitalnog tržišta Svjetska banka vidi u ekonomskoj moći te u svom izvješću ukazuje na to kako je Hrvatska prema ekonomskoj moći prilično ispod razine većine zemalja EU. Tvrde da je nedvojbena povezanost između ekonomskog razvoja, distribucije prihoda i korištenja digitalnih usluga. Svjetska banka zabrinuta je i jer je gotovo 20 posto građana u riziku od siromaštva, posebno zbog prilično nejednake raspodjele prihoda kućanstava u pojedinim dijelovima Hrvatske. Procjene dohotka kućanstva za 2017. kreću se od 8025 kuna mjesečno u Virovitičko-podravskoj županiji do 13.238 kuna u Zagrebu. Platežna moć nije jedini razlog, ali je važna prepreka u slabom prihvaćanju brzih širokopojasnih usluga jer su cijene visoke u odnosu na hrvatske prihode.

Pojednostaviti propise

Za komentar izvješća zamolili smo Đuru Luburu, stalnog sudskog vještaka za telekomunikacije.

Tvrtka Dental – ant Planiraju i još zapošljavanja Tvrtka iz Beograda preselila poslovanje u Vukovar gdje započinju s proizvodnjom

– Iako su cijene pristupa internetu u Hrvatskoj niže od prosjeka cijena u zemljama EU, izvješće Svjetske banke jasno sugerira da pristup brzom internetu zbog odnosa cijene i prihoda kućanstava hrvatskim građanima nije dostupan kao što je u većini zemalja EU. Cijene su niže, ali zbog manjih prihoda kućanstava u odnosu na prosjek EU korištenje interneta kod nas je otežano i to dovodi do manje potražnje za uslugama brzog pristupa, posebice u pojedinim područjima Hrvatske. Operatori su često opterećeni raznim administrativnim preprekama i troškovima koje ne vidimo. Velik broj gradova i općina ne poštuje Uredbu Vlade ni Zakon o elektroničkim komunikacijama i svojim prostornim planovima otežava gradnju telekomunikacijske infrastrukture, a pojedine jedinice izmišljaju i naknade kako bi otežale gradnju ne razumijevajući da time štete građanima. Korištenje zemljišta u vlasništvu države ili jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj je nekoliko puta skuplje nego u EU. Te barijere i troškove u konačnici plate građani kroz cijenu usluge. Nužno treba smanjiti sve troškove na koje država ima utjecaj i pojednostavniti propise kojima se regulira gradnja telekomunikacijske infrastrukture kako bismo omogućili da se, uz poštivanje zdravstvenih propisa i propisa kojima se regulira zaštita prirode, što lakše i jeftinije grade mobilne i fiksne mreže nove generacije – kazao je Lubura.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

Logitech
Istražili smo
Evo što niste znali o mišu i tipkovnici
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Cijena TV oko 110 kanala većina u HD a neki u 4K kvaliteti, stalni priključak na internet bez organičenja, stacionarni telefon kojim možeš besplatno i bez vremenskog limita zvati unutar EU, uključujući SAD i Kanadu, brzina 1Gbit/s, mjesečni izdatak u ... prikaži još! PL je 99 PLN ili 166 HRK.

  • crna.rupa:

    Niže cijene nego u EU. Nemojte me, brat mi u Njemačkoj plaća 20€ TV, telefon i internet 100/100. Kod nas tu brzinu interneta ne može imati zbor infrastrukture više od 80 % stanovništva.