Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad kupovne moći

Svaki treći Austrijanac u 2014. manje likvidan

Beč
Foto: Vedran Mulović/PIXSELL
VL
Autor
Snježana Herak
30.12.2013.
u 14:58

Unatoč sve primjetnijoj novčanoj oskudici, austrijski se građani ni pod koju cijenu ne žele odreći godišnjeg odmora koji im je, uz zdravlje, „svetinja“.

BEČ – U još uvijek relativno bogatoj Austriji od 8,3 milijuna stanovnika, prosječno će svaki treći Austrijanac u 2014. godini imati manje novca u kućnoj blagajni nego ove godine, pokazalo je najnovije „Generali“ istraživanje o raspoloživom novcu prosječnog austrijskog građana u sljedećoj godini. Kao razlog se navodi pad realne kupovne moći.

Samo 15 posto ispitanika izjavilo je da će sljedeće godine imati više novca nego ove godine. Anketa je pokazala da pad likvidnosti posebice pogađa Austrijance između 50 i 59 godina starosti i one starije od 60 godina. Iz te starosne skupine, njih 38 posto je navelo da je već ove godine imalo manje novca nego prethodnih godina i da sa zabrinutošću dočekuju Novu godinu. Mnogi od njih, naime, još uvijek ne znaju što im točno donosi paket mjera štednje nove austrijske koalicijske Vlade, koja je prisegla uoči Božića.

Unatoč sve primjetnijoj novčanoj oskudici, austrijski se građani ni pod koju cijenu ne žele odreći godišnjeg odmora koji im je, uz zdravlje, „svetinja“. Rezultat istraživanja ukazuje na činjenicu da Austrijanci mlađi od 30 godina imaju snažniju potrebu za ulaganjem u obrazovanje i sport nego starije generacije. Stoga njih 28 posto planira veće izdatke 2014. nego 2013. godine. Najveći potencijal za štednju vide u smanjenu potrošnje alkohola (24 posto) te umjerenijoj uporabi osobnog automobila (17 posto) i drugih mobilnih sredstava.

Ono što je zajedničko i mladoj i starijoj generaciji Austrijanaca zdravlje su i odmor, i za njih će, kako su najavili, i sljedeće godine izdvojiti više novaca nego 2013., pokazuje rezultat reprezentativnog uzorka od tisuću ispitanika starijih od 16 godina, objedinjenog u  „Generali“ istraživanju. 

>>Na novogodišnji provod u Beč stiže 700.000 gostiju, među njima i Hrvati   

 

Komentara 2

OR
orao10
18:45 31.12.2013.

Nista od Europe buducnost je u Americi

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
09:52 31.12.2013.

Kako ces imati novaca kada cijene svaki dan skacu a placa na razini od 1999 !!!!A o stanovima nezelim ni privati...Sranje od politike...sve lopov do lopova...samo se krade ali nikada nitko nije do kraja procesuiran-uvijek se na pola puta odustane ....Bem ti ovakav zivot....Na kraju ce mo morati ko Ameri 3 posla raditi da bi si nesto priustili....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije