Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Farmaceutska kompanija iz Koreje planira investirati u Hrvatskoj'

Korejci žele i naše masline, čokoladu, vino, sir, vodu, tartufe
13. studenoga 2015. u 13:54 1 komentara 1435 prikaza
05.11.2015., Zagreb -  Veleposlanik Republike Koreje u RH Suh Hyung-Won. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Korejsko-hrvatski poslovni forum, na kojem su sudjelovali predstavnici značajnih korejskih kompanija – od Samsunga, Daewooa, Korea Gas Corporationa, Korea Telecoma..., održan je u Zagrebu prije desetak dana. Najveći interes za izravna ulaganja u Hrvatskoj postoji za energetski sektor, kaže veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Suh Hyung-won, ali je i velik potencijal u jačanju hrvatskog izvoza u tu zemlju. S druge strane, smatra veleposlanik, Koreja našoj zemlji može dati najbolju ponudu za nabavu borbenih zrakoplova.

Ključne odluke Vlade

Jeste li zadovoljni održanim forumom?

Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjim poslovnim forumom zbog velikog broja sudionika, među kojima su bili i predstavnici Vlade i velikih kompanija. Održani su i sastanci između predstavnika kompanija dviju država te je primijećen veći interes korejskih kompanija za neke poslovne mogućnosti. Potvrđeno je da Hrvatska ima velik potencijal, ponajprije zbog strateške pozicije.

Za koja su područja konkretno zainteresirane korejske kompanije?

Zasad je to energetski sektor, primjerice, LNG terminal na Krku te ulaganje u elektrane, ali isto tako postoji interes za ICT i farmaceutski sektor. Uglavnom, ako neka od velikih korejskih kompanija bude investirala u Hrvatskoj, povući će sa sobom puno manjih korejskih tvrtki. Kod strateških projekata, naime, cijeli proces ovisi o odlukama vlade, pa je zato i teško pretpostaviti kada se neko ulaganje može dogoditi.

Ali kod privatnih ulaganja situacija se može brže pokrenuti ako ima interesa?

Da, primjerice, jedna korejska farmaceutska kompanija planira uložiti u pogon za istraživanje i razvoj ili proizvodnju. U turizmu već imamo ulaganja kroz najam nekih zgrada koje su preoblikovane u hostele u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu... Također, uložili smo i u sport, kupivši nogometni klub Lučko.

Ipak, u zemlje srednje Europe krenuli ste puno ranije s ulaganjima?

U te zemlje počeli smo ulagati 1999. U to vrijeme, kako sam čuo, vaša zemlja još nije bila spremna primiti ulagače iz Koreje pa smo se okrenuli Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj jer su te zemlje pokazale volju za korejskim ulaganjima u auto i elektroničku industriju. Tako je, recimo, jedna velika kompanija odlučila investirati u Slovačku, nakon čega je za sobom povukla puno manjih kompanija u tu regiju. Primjerice, autoindustrija je dovela 200 do 300 povezanih tvrtki u Slovačku i Češku. Hrvatska ima kvalitetnu radnu snagu, iako je cijena rada visoka u odnosu na zemlje u susjedstvu. No, važno je da postoji dobra investicijska klima i reforme koje će privlačiti ulagače. Važan događaj za investitore bilo je vaše članstvo u EU, a kada uđete u zonu Schengena, taj efekt će biti još veći.

Jedan ste od ponuđača vojnih zrakoplova koje Hrvatska planira kupiti... Kakva je vaša ponuda?

Korean Aerospace Industries (KAI), koji proizvodi borbene avione FA-50, javio se kao interesent u ponudi Hrvatske koja planira zamijeniti trenutačnu flotu borbenih aviona te su dostavili svoj odgovor s informacijama koje je tražilo hrvatsko Ministarstvo obrane. Znamo da postoji nekoliko opcija – lizing ili pak kupnja zrakoplova, rabljenih ili potpuno novih. Ako se Hrvatska odluči na kupnju nove flote borbenih aviona, KAI može ponuditi najbolju opciju za vas. Siguran sam da KAI može zadovoljiti kroz pristupačnu cijenu, održavanje, tehničku suradnju, trening... Izvezli su već nekoliko verzija borbenih zrakoplova u Tursku, Indoneziju, Irak, Filipine, Peru i Tajland.

Prošli tjedan Belje je počelo izvoziti svoj ABC sir u Koreju. Neke tvrtke već otprije izvoze u vašu zemlju. Kolike su mogućnosti da se popravi trgovinska suradnja?

RIZ već izvozi u Koreju, uvozimo i motore za naše brodove i još neke "high tech" proizvode. Trgovina dviju zemalja je skromna, posebno izvoz iz Hrvatske, ali zato veleposlanstvo i radi na tome da se poveća izvoz u Koreju. Ove su godine tako neke vaše kompanije sudjelovale na Međunarodnom sajmu prehrane u Seulu te smo ih potaknuli na povećanje izvoza. Korejci su zainteresirani za hrvatske masline, vino, čokoladu, sir, vodu i tartufe. Želim da vaše kompanije budu prisutnije na našem tržištu.

Realityjem do turista

Kraš Seoul Food 2015 Kraš okreće novu stranicu u osvajanju tržišta zemalja Dalekog istoka Koreja PO PRVI PUT U Vukovaru obilježen Nacionalni dan Republike Koreje

Posljednjih godina Hrvatska je postala zanimljivija turistima iz Koreje. Što vam govore, što im je ovdje zanimljivo?

Korejci vole sigurnu i ugodnu atmosferu u vašoj zemlji, krajolik i kulturnu baštinu duge povijesti. Popularan "reality show" u Koreji prezentirao je Hrvatsku i tako je ona postala zanimljivija turistima i mislim da to nije privremen interes. Nadam se da će i Hrvatska uložiti više napora da bude atraktivnija Korejcima, primjerice uspostavom izravne avionske linije.

Koliko ste dugo vi ovdje i kako vam se sviđa?

U Hrvatskoj sam dvije i pol godine. Također mi se sviđaju ljudi, kultura, krajolik...

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Avatar ČEPlN
    ČEPlN:

    svi planiraju ali nitko neće,,, samo lažu jadan narod koji se hvata za slamku