Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građevinarstvo

Stanogradnja će stagnirati i ove godine

stanogradnja
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
10.02.2015.
u 16:00

Na godišnjoj je razini broj odobrenja bio znatno niži i kod izdanih odobrenja za zgrade, i to 20 posto

Nema naznaka da će se negativni trend u graditeljstvu i stanogradnji zaustaviti u ovoj godini, a ni iduće razdoblje ne izgleda previše perspektivno, smatra Damir Percel, direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK.

Percel dodaje da dostupni statistički podaci pokazuju da se u proteklih pet godina, odnosno u usporedbi sa siječnjem 2009., hrvatsko graditeljstvo smanjilo za oko 48 posto, a ukupni je broj radnika u tom sektoru smanjen za oko četvrtinu.

– Dubinu krize oslikava činjenica da broj stanova i njihova korisna površina u jedanaest mjeseci 2014. predstavlja tek trećinu stanova, odnosno korisne površine sadržane u odobrenjima iz istog razdoblja prije krize. Ohrabruje podatak da je ukupna vrijednost novih narudžbi u trećem tromjesečju 2014., u odnosu na isto razdoblje godinu prije, viša šest posto i iznosi 3,64 milijarde kuna, no indikativan je broj izdanih odobrenja za građenje kojih je bilo za 19,4 posto manje nego u studenome 2013. Na godišnjoj je razini broj odobrenja bio znatno niži i kod izdanih odobrenja za zgrade, i to za 20 posto, te kod ostalih građevina za oko 16 posto – kaže Damir Percel.

>> Stanogradnja više nema posla, hoće li je ukinuti?

Komentara 7

K2
kritičar_2
18:32 10.02.2015.

Autor i komentator iz HGK,kao da su s Marsa pali.U Hr. ima tisuće stanova i kuća prazno,i uz ove trendove(negativan pr. prirast stanovništva,iseljavanje),nema potrebe za stanogradnjom u idućih 100 godina.Ako već pričamo o graditeljstvu,onda bi se trebali pozabaviti onim,što već imamo,da podignemo kvalitativno na viši nivo.Npr.kom.infrastruktura,kvari se svaki"neparni dan",most na zg.obilaznici od Ivanje rijeke,popravlja se svake godine i sl.

DU
Deleted user
00:15 11.02.2015.

Čini mi se da se građevinarstvo u HR poima kao isključivo izgradnja stambenih zgrada (stanova). Graditi se može mnogo toga, npr. tvornice, dobri nasipi, luke, rafinerije, elektrane, sustavi za navodnjavanje, centri za gospodarenje otpadom, pročistači otpadnih voda, pametno isplanirani turistički sadržaji i još gomilu toga. Koliko je samo novaca utučenu u sportske dvorane, a taj materijal je mogao izgraditi tvornice od kojih bi svi imali koristi. Ono što mi nemamo su pametni političari (iz bilo koje stranke) koji znaju privući investitore ili pametno usmjeriti novce iz strukturnih fondova. Svaki ministar graditeljstva je čista politička figura, a ne pravi inženjer sa gomilom kvalitetnog (vlastitog) iskustva na velikim projektima. Naša ministrica nema dana radnog staža u privatnom sektoru... kako netko takav da pokrene građevinarstvo? A da ne pričam politički kadar i uhljebe iz ministarstva te iz gradova i općina koji načinom rada zaostaju za strukom kojih 30-ak godina. Čast izuzecima, naravno.

AL
alfagt2015
08:04 11.02.2015.

stagnira ce još puno godina,dok je kredit 7 % promjenjivo,tecaj eura promjenjiv,place promjenjive

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije