Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
našli rješenje

Guvernerov plan: Spriječit ćemo nove švicarce!

Boris Vujčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
05.02.2014.
u 14:04


HNB namjerava tretirati kredite vezane uz euribor kao rizične

U Večernjem listu već smo upozorili da novi propisi o potrošačkom kreditiranju nisu ispunili svoju svrhu, a ona je prvenstveno bila da se spriječi pojava nekih novih “švicaraca”. Međutim, ni hrpe analiza i žučljive javne rasprave nisu, čini se, opametile zakonodavca te je pod pritiskom Udruge Franak, a uz protivljenje HNB-a, u Zakon progurano da banke moraju vezati svoje kredite uz neku referentnu kamatnu stopu, euribor (euro interbank offered rate ili prosjek vaganih kamatnih stopa odabranih europskih banaka) ili nacionalnu referentnu kamatnu stopu. Problem je u tome što je većina banaka navalila davati “povoljne” kredite vezane uz euribor u trenutku kad je ta referentna kamatna stopa na povijesno niskim razinama. Kada smo prvi o tome pisali početkom prosinca mjesečni euribor bio je 0,166 posto, a godišnji 0,501 posto. S obzirom na to da se može očekivati da će u sljedećih 5-10 godina euribor stići na svoje povijesne prosjeke, sigurno će se dogoditi da će se brojni dužnici koji su odabrali ponuđene kredite vezane uz euribor jako opeći, baš kao što su to iskusili dužnici u švicarskim francima.

Kako ekskluzivno doznajemo, stručnjaci HNB-a ipak su našli rješenje kako zaustaviti poplavu novih, potencijalnih “švicaraca”, tj. kredita vezanih uz euribor. Kako u HNB-u nisu mogli utjecati na to da euribor ne uđe u Zakon, odlučili su ubuduće bankama tretirati kredite vezane uz euribor kao visokorizične te ih tako obeshrabriti u plasmanu i snažnoj marketinškoj podršci kreditima vezanim uz euribor.

Upozorenja o stopi

Iz HNB-a su već upozoravali da euribor nije primjerena stopa uz koju će banke prema Zakonu vezati svoju fiksnu maržu jer euribor ne odražava cijenu zaduživanja banaka te banke zapravo vezivanjem kredita uz euribor neće imati kvalitetno pokriće cijene svojeg zaduživanja. Stoga u HNB-u, koji ne smije intervenirati u Zakon o potrošačkom kreditiranju, smatraju da kao regulator kroz dizanje rezervacija za rizičnije euribor kredite imaju dobru pravnu osnovu da ipak kao regulator spriječe hazardersko ponašanje banaka.

Prema neslužbenim informacijama, više od trećine novih kredita već je vezano uz euribor, što znači da se već stvorila vrlo visoka izloženost banaka i dužnika.

“Superpovoljna” ponuda

Podsjetimo, jedna banka ponudila je “superpovoljne” kredite na čak 20 godina i do ogromnih 150 tisuća eura vezanih uz 12-mjesečni euribor. Od trenutka kad smo prvi put o tome pisali, 12-mjesečni euribor već je porastao oko pola postotnog poena, a da nije bilo značajne prilagodbe Europske središnje banke tj. zaoštravanja njezine monetarne politike. Kredite vezane uz euribor do sada nisu odobravale Zaba, HPB i OTP banka. Zanimljivo je da se “švicarci” brzo i lako zaboravljaju.

>> Evo koliko će iznositi nove rate kredita u švicarcima

Komentara 8

RT
rvat tuđmanovac
14:40 05.02.2014.

Riješi ti stare švicarce da ljudi ne izgube krov nad glavom zbog bjelosvjetskih lihvara . A za nove ne brini , tko se jednom opeče piri i na hladno ...

KR
kresimirn
14:52 05.02.2014.

dajte molim vas, komplet ostavka vlade,predsjednika, saborskih zastupnika,ministri,clanovi raznoraznih agencija, hnb-a i inih. I ostavite nas na miru, dajte ljudima koji znaju, nemojte nam vi pomagati, molimo vas

MR
MrkiMedo
15:23 05.02.2014.

Na ovaj nacin ce zeznuti sve one koji znaju s kreditima, pa bi taj "povijesno niski euribor" znali iskoristiti. Zasto se i tu ne koristi "kocnica" koju ima Njemacka? A to je, da se zakonski regulira da duznik moze svakii kreditni ugovor nakon X godina otkazati, bez obzira da li je kredit sklopljen na duze vrijeme od X godina. To bi znacilo, ako je nakon X godina euribor tako skocio da se meni kao duzniku to nikako vise ne isplati, mogu otkazati ugovor. Naravno, ostatak novca moram odmah vratiti, ali bez ikakvih dodatnih kamata ili troskova. U Njemackoj je X=10 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije