Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ines Vodanović, HUP

'Spin off je bez temelja i štetan'

Ines Vodanović
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
21.06.2014.
u 17:00

Spin off tvrtka sve će poslove dobivati direktnom pogodbom, što osigurava monopol, a to je zabranjeno u EU

Vlada je preko noći odustala od outsourcinga i odlučila reformu provesti kroz osnivanje države tvrtke. Ines Vodanović iz Strabag PFS-a, predsjednica Koordinacije uslužnih djelatnosti u HUP-u, govori o implikacijama takvog poteza na tržište, o zaustavljanju reformi i neravnopravnom položaju privatnih tvrtki.

Vlada se odlučila za spin off model. Kako će to utjecati na tržište?

Formiranje megatvrtke sa 24.000 zaposlenih i oko tri milijardi kuna prihoda, ovisne o poslovima s državom i s političkim zaleđem, imat će katastrofalne posljedice za tržište. Kao netko iz sektora, ali i odgovorna građanka i porezna obveznica, tvrdim da je odluka o izboru spin offa nepromišljena, neutemeljena i štetna. I za tržište i za porezne obveznike. Ta tvrtka će nam biti nelojalna konkurencija koja će ugroziti oko 6000 direktno zaposlenih i ukupno više od 10.000 radnih mjesta koje generiraju naše tvrtke. Umjesto da je Vlada nered u tim djelatnostima uredila transparentno izabravši kvalitetniju i jeftiniju opciju, odlučili su zatvoriti tržište i ugroziti privatnu inicijativu. To će financirati porezni obveznici jer će milijunski preplaćivati uslugu.

HUP se žalio i AZTN-u i Europskoj komisiji... S kojim argumentima?

AZTN smo upozorili da će tvrtka biti izuzeta iz obveze provođenja javne nabave pa će sve poslove s državom dobivati pogodbama. To osigurava monopol koji je zabranjen. Nadamo se da će AZTN shvatiti prijetnju i reagirati. Komisiju smo upozorili na zatiranje privatne inicijative, ali i na činjenicu da je unatoč obvezi provođenja reformi zbog prekomjernog deficita Vlada donijela odluku kojom će istu uslugu godišnje plaćati više od 400 milijuna kuna skuplje. Nadamo se da će Komisija reagirati na tu neracionalnu rastrošnost.

Plan je da se ta megatvrtka privatizira u srednjem roku, i to kroz ESOP model. Što mislite o tome?

To populistički dobro zvuči, no pitanje je kakav će efekt imati na zaposlene slabijih primanja. U Hrvatskoj tu imamo iskustva i znamo da se najbolje snađu razni torbari, a deblji kraj izvuku zaposlenici. Porazno bi bilo da na ovakav način, pod krinkom očuvanja prava zaposlenih, uništimo čitavo tržište te ga predamo nekom tko će se u tom kaosu najbolje snaći. A to uglavnom nisu najbolji investitori s dobrim namjerama i društvenom odgovornošću. Sasvim suprotno.

Koja je financijska razlika između spin offa i klasičnog outsourcinga?

Razlika je golema. U Vladi su preliminarno izračunali da je izdvajanjem godišnja ušteda oko 700 milijuna kuna, što se poklapa i s našim izračunima, a da se spin offom može uštedjeti 280 milijuna kuna. Gdje se gubi više od 400 milijuna kuna? Čini se da je to cijena novih politički imenovanih direktora, tajnica, menadžera, automobila... Naše tvrtke rade u ustanovama diljem EU, a sada nam Vlada poručuje da nismo opcija?

Ako se garantirala veća ušteda kroz outsourcing, zašto je Vlada odustala?

Na to bismo pitanje i mi htjeli odgovor. Rado bismo vidjeli kalkulaciju koja je bolja od naše jer smo mi jedini nudili zadržavanje prava zaposlenika, uštede i nova ulaganja. Vlada je pokleknula pritisku sindikata, no ne možemo ne primijetiti da je ovim modelom našla najbolji recept za osiguravanje mjesta politički podobnima, a na račun poreznih obveznika.

Da ste dobili taj posao, kolike bi bile investicije, a kolika zapošljavanja u roku od pet godina?

Okvirno bismo u opremu prvih nekoliko godina investirali po 100 milijuna kuna godišnje. Postavlja se pitanje odakle Vladi ta sredstva pa i odakle joj pravo, umjesto u obrazovanje i zdravstvo, ulagati u strojeve za pranje? Ne bi se zaposlio velik broj novih radnika jer bismo se maksimalno oslonili na postojeće kadrove, na naše i na one koje bismo preuzeli, a među kojima sigurno ima onih koji bi uz dobru edukaciju mogli preuzeti i upravljačke funkcije.

>> Ljudi neće ostati bez posla, ali morat će raditi više za svoju plaću

Komentara 6

ST
strsljen2013
19:16 21.06.2014.

Spin off - zavrti i ugasi tj. zavrti, ugasi svjetlo i pusti dok ide.

Avatar sayla 007
sayla 007
19:16 21.06.2014.

Sta volim ove mrzitelje svega drzavnoga. Oni bi privatizirali gradjanima i dusu da mogu i naplacivali svaki udisaj zraka. Pa sta da ce drzava imati monopol. Tko tebi brani zvati privatnu tvrtku u servis. Pokrali su sve narodu, oteli, banke, drzavne infrastrukture, oteli sve zivo, i sada bi se izivljavali i na najnizoj klasi u drustvu, na sirotinji koja jedva sastavlja kraj s krajem, zlocinci. Ne znam sta ceka narod da pohvata za kravate sve te kriminalce sto su opljackali naciju.

NB
Navrnuti Bracanin
19:07 21.06.2014.

Gospođo niste u pravu. SDP i HNS nisu uspjeli zbrinuti sva stranačka gladna usta i firma sa 24000 djelatnika otvoriti će brojna direktorska i šefovska mjesta. To je pravi razlog njenog osnivanja. pa što oni misle da smo mi birači idioti??? Vidjeti će to na idućim izborima . Nakon izbora želim Milanoviću i Pusićkoj da ostanu predsjednici stranaka bar još 20 godina. To nam je garancija da ih nećemo vidjeti na vlasti još isto toliko godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije