Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGRO ARCA

Solarni sigurnosni sustav za voćnjake

Trilj,sajam inovacija,poljoprivreda
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
09.05.2015.
u 22:00

Udruga inovatara Hrvatske u Grad Trilj okupili su više od 200 proizvođača i inovatora iz Hrvatske i svijeta

Sigurnosona kamera za poljoprivredna imanja, stroj koji od ovčje vune pravi izolacijske ploče, prijenosna destilerija, stroj za pravljenje ćevapa i brojne druge inovacije predstavljene su na AGRO ARCI, Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji koji je otvoren u petak u Trilju.

Organizatori, Udruga inovatara Hrvatske u Grad Trilj okupili su više od 200 proizvođača i inovatora iz Hrvatske i svijeta koji se predstavljaju tijekom tri sajamska dana.

-Ovo je jedinstvena manifestacija posvećena poljoprvivredi i praktičnom inovatorstvu. Primjenom inovacija u poljopriovredi i novim tehnologijama povećavamo konkurentnost i efikasnost naših proizvođača – rekao je Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

-Godišnje uvezemo hrane u vrijednosti od 10 milijardi kuna, a izvezemo od 5 do 7 milijardi. Riječ je o ogromneom deficitu, unatoč našim ogromnim potencijalama u poljoprivrednoj proizvodnji – upozorio je Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan koji je uime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, otvorio sajam.

Tin Biršić iz Ivanić Grada ima tek 17 godina i tri medalje za inovaciju, od toga je najvrjedniju, zlatnu, dobio prošlog tjedna u Ženevi.

- Ovo je sigurnosni sustav namijenjen za voćnjake, vikendice i poljoprivredna imanja. Generira pokret i korisniku dolazi mail da je opažena kretnja. Napaja se solarno, a koristi i 3G mrežu pa ne mora biti ni interneta – otkrio je Biršić, učenik 3. razreda srednje škole. Inženjer Petar Milas predstavio je "eterik" mobilnu destleriju tvrtke Altpro, kao i stroj za pravlejnje ćevapa, izum Klaudija Šturmana iz Rovinja.

>>Glavna tema ovogodišnje AGRO ARCE u Trilju su mladi u poljoprivredi

>>Trilj se okrenuo agrobiznisu - počeli radovi u proizvodnoj zoni Čaporice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije