Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

'Šibenčanka pobijedila Addiko nakon što banka nije dostavila dokumentaciju'

Sve banke moraju dostavljati dokumentaciju potrošačima, bez obzira na to je li kredit otplaćen ili nije, poručuju iz Udruge Franak.
31. svibnja 2019. u 08:48 0 komentara 2416 prikaza
Addiko
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Agencija za zaštitu osobnih podataka naložila je rješenjem Addiko banci da mora dostaviti traženu dokumentaciju za podizanje privatne tužbe protiv te banke Mirni Barižon iz Šibenika, koju zastupa splitski odvjetnik Srđan Kalebota.

Kervatin i Aleksić SUČELJAVANJE KANDIDATA ZA EU PARLAMENT 'Stiže novi val krize i bit će 800.000 blokiranih ako ne zaustavimo ovaj eldorado'

Kalebota je kao opunomoćenik gospođe Mirne Barižon bio onemogućen u namjeri da postavi točan tužbeni zahtjev za isplatu u tužbi protiv Addiko Bank d.d., jer ta banka nije htjela dostaviti dokumentaciju potrebnu za izradu tužbenog zahtjeva, pa je u skladu s odbijanjem banke da dostavi potrebnu dokumentaciju Kalebota banku prijavio Agenciji za zaštitu podataka (AZOP). AZOP je na temelju zahtjeva iz prijave donio rješenje kojim se nalaže Addiko banci obvezujuća dostava dokumentacije u roku od 15 dana.

– Nažalost, već je vrlo blizu 13. lipnja 2019. kada je zadnji rok za potraživanje preplaćenih kamata na temelju kolektivne sudske presude u slučaju franak, ali je ovo ipak još jedna velika pobjeda potrošača protiv nepoštena poslovanja banaka koje unatoč svim presudama i zakonskim obvezama, odbijaju dulje od desetljeća poštovati hrvatsko pravo na više načina. No, u tome svakako dio odgovornosti snosi i Hrvatska narodna banka, koja izgleda ne poznaje dovoljno propise, jer bi inače i sama naložila bankama kako se moraju ponašati, poručuju iz Udruge Franak.

 

AZOP je svoje rješenje obrazložio na sljedeći način:

1. AZOP je izvršio nadzor nad obradom osobnih podataka u Addiko Bank d.d.

2. Utvrđeno je da Addiko Bank d.d. ima sve potrebne dokumente koje je gospođa Barižon tražila i da ih je banka dužna čuvati i obrađivati u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

3. Utvrđeno je da u skladu s Uredbom, voditelj obrade podataka mora omogućiti ispitaniku čije podatke vodi sve informacije u vezi s obradom podataka.

Udruga Franak Udruga Franak: Ako vam banke ne daju dokumentaciju, možete podići stupnjevite tužbe

4. Utvrđeno je i to, da se podaci moraju dati bez naknade, osim ako bi zahtjevi bili učestali i nerazumni, u kojem slučaju se može naplatiti razumna naknada, dok je teret dokaza utemeljenosti naplate na voditelju obrade.

5. U skladu sa Zakonom o kreditnim institucijama svi podaci o kreditu moraju se čuvati 11 godina nakon isteka poslovnoga odnosa odnosno nakon zatvaranja kredita.

6. U skladu sa svime navedenim, Addiko Bank je dužna dati informacije odnosno potrebnu dokumentaciju sve dok je obvezna tu dokumentaciju čuvati pohranjenom, a u konkretnom slučaju mora dostaviti traženu dokumentaciju u roku od 15 dana.

euri Udruga Franak Presude zbog kredita: Addiko mora vratiti 109.000 kn, a Karlovačka banka 25.000 eura

– Još jednom smo dokazali da banke krše hrvatske zakone. Još jednom je Udruga Franak ta koja je ukazivala na nedostatke i nezakonitosti u radu banaka, dok je država ponovno zakazala, i nije radila svoj posao. Čestitamo našoj članici iz Šibenika Mirni Barižon i njenom punomoćniku na velikoj pobjedi, koja je stigla relativno kasno, ali ona je dodatni dokaz koji može svakome potrošaču koji nije dobio dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje preplaćenih iznosa pomoći u sudskome postupku. Zbog toga to rješenje javno objavljujemo i savjetujemo svakome tko je tužio banku bez dokumentacije da priloži to rješenje kao dodatni dokaz o osnovanosti svog zahtjeva i dokaz o nepoštovanju hrvatskih zakona, ali i prava EU – zaključuju iz Udruge Franak.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.