Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ambiciozan plan

Šef škvera Debeljak traži 4500 radnih dozvola za strance

brodosplit,tomislav debeljak,portal (1)
Foto: Ivana ivanović/PIXSELL
02.11.2013.
u 17:45

Tvrtka gradi osam brodova za vlastitu flotu, a širi poslovanje i izvan brodogradnje. Kane graditi i kranove i silose

Gazda splitskog škvera Tomislav Debeljak zatražio je ni više ni manje nego 4500 radnih dozvola za strance. U trenutku dok na burzi posao traži gotovo 324 tisuće radnika ova brojka djeluje potpuno nestvarno. No s obzirom da bi Debeljak za svoj Brodosplit od države iz odobrene kvote mogao dobiti tek petinu ili četvrtinu zatraženih radnih dozvola jasno je kako je stvarna potreba za radnicima mnogo manja kao i da je broj zatraženih radnih dozvola poprilično “napumpan”. 
Kako doznajemo u Brodosplitu, škver će zapravo trebati 1500 do 2000 novih radnika od čega najviše elektrozavarivača, brodomontera, brodoljevara i brusača.
Osim 2500 trenutačno zaposlenih radnika, u Brodosplitu bi do konca iduće godine moglo raditi do 4500 radnika.
A oni se, doznajemo, neće tražiti jedino među stranom radnom snagom već i na domaćem tržištu. Prednost će, kaže glasnogovornik Brodosplita Frenki Laušić, imati oni radnici koji su nakon što je Debeljak preuzeo tvrtku iz škvera morali otići.

– Tada je otišlo oko 1400 radnika, no uglavnom iz administracije. Možda je među njima 500-ak radnika i oni će zasigurno biti pozvani da se vrate u Brodosplit – kaže Laušić.
 Barže za Južnu Ameriku
Razlog ovako velikoj potražnji za radnom snagom u Brodosplitu su, kaže Laušić, brojni ugovoreni poslovi, ali i oni koji će tek biti sklopljeni. 
U trećem kvartalu iduće godine Brodosplit počinje graditi dva velika kontejner broda vrijedna oko 100 milijuna eura, pet jedrenjaka te jedne jahte od 60 metara.

Svi ti brodovi gradit će se za vlastitu flotu te će čekati prvu pravu priliku da se prodaju.
Siguran je posao i gradnje riječnog kruzera, a u planu je i gradnja barži za tržište Južne Amerike na koje Brodosplit ima namjeru uskoro ući. 
Osim brodova Brodosplit planira svoje poslovanje proširiti i van brodne industrije. Uskoro bi se, doznajemo, trebala ugovoriti i gradnja kranova na kojima bi u Brodosplitu trebalo raditi oko 400 radnika, a u škveru bi se mogli graditi i silosi, kontejneri,..


Manjak radne snage u Brodosplitu su do sada rješavali angažiranjem kooperanata koji bi potom u škver doveli strane radnike, najčešće iz Bosne i Hercegovine.

Sada se kooperanti planiraju izbjeći što je poprilično jeftinija varijanta i tako platiti samo radnike. A kako doznajemo u Brodosplitu prosječna bruto plaća škverana je oko 8900 kuna.

Što se zaista ostvarilo

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević traženje radnih dozvola za strance nazvao je običnom glupošću te je poručio šefu škvera Debeljaku da se za početak počne držati obveza iz kupoprodajnog ugovora.

A jedna od tih obveza, dodaje, je da dok traje program restrukturiranja tvrtke u svakom trenutku u Brodosplitu bude 2000 zaposlenih. I iako u škveru tvrde da ih ima i više Matijašević tvrdi da to nije točno.

– Priča o 4500 radnih dozvola jednaka je priči koju je Tomislav Debeljak pričao kod preuzimanja škvera, a ta je da vodi pregovore o 40 gradnji. Što se od toga na koncu ostvarilo? Gotovo ništa! Zato neka Debeljak siđe više s oblaka na zemlju – poručio je Matijašević.

Kao primjer navodi i ove nove ugovorene poslove koje u Brodosplitu najavljuju.
– Sve što su nabrojali da su ugovorili realno bi moglo realizirati postojećih 2000 radnika u Brodosplitu.

A što se tiče svih tih ugovora koji se tek planiraju sklopiti moj odgovor je pričekajmo malo pa ćemo vidjeti što će od toga uopće biti – kaže Matijašević.
Što se pak tiče najave iz Brodosplita da će se u tvrtku prvo pozvati bivši radnici Matijašević tu odluku pozdravlja, ali je skeptičan da će do nje uistinu i doći s obzirom da se, kako kaže, puno toga obećavalo, a malo toga napravilo.

Komentara 65

EU
euzebije
18:48 02.11.2013.

Radio sam godinama vani i imao priliku i tamo raditi u firmamagdje su vlasnici nasi ljudi, KATASTROFA! Ako je slucajno poslovodja bio nas covjek, opet KATASTROFA! 100 puta sam bolje prolazio kod stranaca i zato ne vjerujem ni Debeljaku niti ikomu od vlasti u ovoj zemlji, cak ni popovima jer cestit i posten covjek ne moze ovdje daleko dogurat.

Avatar Ivkošić
Ivkošić
18:05 02.11.2013.

Prije je bio u stečaju, a sada kad ih je netko otkupio opet ne valja. Ne kažem da je Debeljak najbolji izbor, ali imampo preko 300 000 nezaposlenih i to nitko ne žali.

NV
novo vriijeme
18:47 02.11.2013.

Porezni obveznici šalju svakog mjeseca par milijunčića Debeljaku da on gradi svoje brodove ,istjera hrvatske radnike na biro rada gdje će ih opet izdržavati porezni obveznici a on uvozi jeftinu radnu snagu da postane milijuner.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije