Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugoročno

Standard & Poor’s o rejtingu: Hrvatska je i dalje u 'smeću'

siromaštvo (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
25.07.2014.
u 20:56

Analitičari ističu da Hrvatska nije uspjela iskoristiti ulazak u EU u dovoljnoj mjeri

Agencija Standard & Poor’s potvrdila je rejting Hrvatske. Dugoročni rejting ostaje “BB/B”, a kratkoročni rejting ‘B’, uz zadržane stabilne izglede. Ipak upozoravaju da se recesija nastavlja u 2014. te da će javni dug nastaviti s rastom i da će do kraja 2016. uz uvjet uspješne konsolidacije iznositi 72 posto BDPa.

Analitičari ističu da Hrvatska nije uspjela iskoristiti ulazak u EU u dovoljnoj mjeri.

- Očekujemo da će se uspješno provesti fiskalna konsolidacija u okviru Procedure prekomjernog deficita Europske komisije - kažu u S&P-u ali će trajati do 2017. Trebali bi uštedjeti oko sedam milijardi kuna u dvije godine. Hrvatski rejting je u ''smeću'' pa ne čudi da u bonitetnoj kući ne očekuju zaustavljanje recesije. U šestoj godini krize S&P prognozira pad od 0,9 posto što bi bio ukupni pad od 12,5 posto od 2008. Zato potvrda rejtinga u rangu neinvesticijskih nije pohvala. To analitičari i ističu pojašnjavajući da je rejting rezultat činjenice da "Vlada nije provela potrebne strukturne reforme koje bi mogle podići gospodarski rast, te da stoga postoji velika sumnja u dugoročnu stabilnost državnih financija".

Agencija kritizira rigidnost cijene rada i potrošačkih i proizvodnih cijena što potkopava fleksibilnost radne snage, a pozivaju na uvođenje poreza na nekretnine. Bonitetna kuća S&P za 2015. predviđa rast BDP-a od 0,6 posto i rast od dva posto do 2017.

- Očekujemo da Zakon o strateškim investicijama - i pristup fondovima Europske unije poduprijeti investicije te da  će se potrošnja oporaviti, kao i da će se popraviti trendovi u zapošljavanju- kažu analitičari.

>>Što smo dobili? Prva godina hrvatskog članstva u EU

Komentara 9

Avatar fircik
fircik
22:24 25.07.2014.

A i ona dva MIG-a su smece.

TH
than
21:27 25.07.2014.

Hrvatska u smecu, Sabornici na odmoru od 2 mjeseca ili koliko, mladi bjeze iz drzave, od reformi nista... Ne znam zasto me sve ovo podsjeca na Nerona i njegovo doba.

Avatar Topgen
Topgen
21:08 25.07.2014.

SDP , njemu hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije