Naslovnica Biznis Potrošač

S tržišta povučen belgijski čips zbog neoznačenog glutena

U Ministarstvu ističu kako taj proizvod nije u skladu s Uredbom Europske zajednice o utvrđivanju općih načela i uvjeta Zakona o hrani
08. veljače 2018. u 14:29 1 komentara 292 prikaza
Vrećica čipsa
Foto: Thinkstock

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je, zbog neoznačenog glutena na tom proizvodu, s tržišta povuklo belgijski čips AMAIZIN – PAPRIKA KUKURUZNI, LOT: 37332 od 75 grama.

Stop akrilamidima Europa će zabraniti čipse i pržene krumpiriće

Proizvođač (Snack Food Poco Loco nv, Rumbeeksegravier 157, Roeselare, Belgija) je tijekom samokontrole proizvoda utvrdio da je količina glutena u proizvodu viša od 20 ppm te da isti nije označen u sadržaju proizvoda, zbog čega proizvod gubi status slobodnog od glutena i ne može se označavati oznakom "bez glutena".

Na hrvatsko tržište taj proizvod stavlja Biovega d.o.o. (Ilica 72/1, Zagreb).

U Ministarstvu ističu kako taj proizvod nije u skladu s Uredbom Europske zajednice o utvrđivanju općih načela i uvjeta Zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, kao i Uredbom o zahtjevima za informiranje potrošača o odsutnosti ili smanjenoj prisutnosti glutena u hrani.

Potpore ruralnom razvoju Do kraja godine zaleđeno 450 mil. kuna iz mjere 4? čaša Nisu za korištenje S tržišta se povlači set kineskih "Kama Sutra" čaša ulje Ministarstvo poljoprivrede S tržišta se povlači ukrajinsko suncokretovo ulje "Salatoff"
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • stefj:

    Hm nije označen gluten, a ako nije označen GMO onda je to u redu?