Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Rohatinski: Gospodarstvu prijeti balon napuhane imovine poduzeća

15.11.2017.
u 00:01

Treba se preorijentirati s “ekonomije potražnje” prema modernoj “ekonomiji ponude”

Desetljeće recesije i sporog oporavka razotkrilo je i efektuiralo suštinske financijske probleme hrvatskih poduzeća. Afera Agrokor ekstremna je ilustracija tih problema. Njihova geneza formirana je u pretkriznom razdoblju rapidnim rastom zaduženosti sektora poduzeća poticanim obiljem ponude kredita inozemnih banaka i njihovih “banaka-kćeri” na domaćem financijskom tržištu koje je završetkom rata postalo atraktivno za inozemne kreditore. Kako zbog viših kamatnih stopa i većih stopa prinosa na uloženi kapital, tako i zbog rastućih tržišnih vrijednosti kolaterala (posebno zemljišta na atraktivnim lokacijama) koji su opravdavali odgovarajući poslovni rizik. Tako je u razdoblju od 2000. do 2008. godine inozemni dug sektora poduzeća povećan s 3,8 na 17,8 mlrd. eura, a njegov dug kod domaćih banaka s (preračunato) 4,7 na 14,0 mlrd. eura, ili ukupno za 23,3 mlrd. eura. To je determiniralo i povećanje ukupnog koeficijenta zaduženosti sektora poduzeća s 45,7% njihove imovine u 2001. godini na 58,9 % te imovine u 2008. godini.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ne propustite i druge teme:

- Okuplja se novi treći put bez SDP-a

- Izetbegović spreman na rat sa Srbima zbog odcjepljenja RS-a

- Daliću ugovor za Rusiju iako je on tražio do EP-a 2020.

- Odšteta za plinski biznis, izgubimo li spor, mogla bi se platiti otkupom Ine
- Američki FDA odobrio prvu tabletu s ugrađenim senzorom
- Autoceste opet u jednoj tvrtki, HAC-ONC više ne postoji

Ključne riječi

Komentara 5

LU
Lujo123
07:08 15.11.2017.

najbolje je kad nam savjete kak izaći iz krize dijele beštije koje su nas u krizu svojim lopovlukom i uvalile kak su rohatinski, vedriš. šergro (ili kak se već zove) i ostala banda lopova i izdajica!

SJ
Sve je uzalud
07:37 15.11.2017.

.............nema ruzne riječi s kojom bi se moglo okarakterizirati Rohatinskog.......

HR
hrza
06:19 15.11.2017.

I ovoga je Todorić masno podmazivao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije