Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Rohatinski: Gospodarstvu prijeti balon napuhane imovine poduzeća

Treba se preorijentirati s “ekonomije potražnje” prema modernoj “ekonomiji ponude”
15. studenoga 2017. u 00:01 6 komentara 3828 prikaza

Desetljeće recesije i sporog oporavka razotkrilo je i efektuiralo suštinske financijske probleme hrvatskih poduzeća. Afera Agrokor ekstremna je ilustracija tih problema. Njihova geneza formirana je u pretkriznom razdoblju rapidnim rastom zaduženosti sektora poduzeća poticanim obiljem ponude kredita inozemnih banaka i njihovih “banaka-kćeri” na domaćem financijskom tržištu koje je završetkom rata postalo atraktivno za inozemne kreditore. Kako zbog viših kamatnih stopa i većih stopa prinosa na uloženi kapital, tako i zbog rastućih tržišnih vrijednosti kolaterala (posebno zemljišta na atraktivnim lokacijama) koji su opravdavali odgovarajući poslovni rizik. Tako je u razdoblju od 2000. do 2008. godine inozemni dug sektora poduzeća povećan s 3,8 na 17,8 mlrd. eura, a njegov dug kod domaćih banaka s (preračunato) 4,7 na 14,0 mlrd. eura, ili ukupno za 23,3 mlrd. eura. To je determiniralo i povećanje ukupnog koeficijenta zaduženosti sektora poduzeća s 45,7% njihove imovine u 2001. godini na 58,9 % te imovine u 2008. godini.

Porez EKONOMSKI STRUČNJAK 'Hrvatski porezni sustav bahato opterećuje gospodarstvo'

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ne propustite i druge teme:

- Okuplja se novi treći put bez SDP-a

- Izetbegović spreman na rat sa Srbima zbog odcjepljenja RS-a

- Daliću ugovor za Rusiju iako je on tražio do EP-a 2020.

- Odšteta za plinski biznis, izgubimo li spor, mogla bi se platiti otkupom Ine
- Američki FDA odobrio prvu tabletu s ugrađenim senzorom
- Autoceste opet u jednoj tvrtki, HAC-ONC više ne postoji

 | Autor :

Svečana dodjela nagrada Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna ZLATNA KUNA Maistra najbolja velika tvrtka, Rimac dobio priznanje za promicanje gospodarstva Luka Burilović, predsjednik HGK Biramo izvrsnost Gospodarstveni uspjesi poruka mladima da ostanu u Hrvatskoj Ministar Zdravko Marić u Smjernicama za 2018. predvidio je povećanje izdataka za mirovine za milijardu kuna Drugu godinu zaredom Zdravko Marić najavljuje niži deficit od očekivanja i rast gospodarstva
  • Lujo123:

    najbolje je kad nam savjete kak izaći iz krize dijele beštije koje su nas u krizu svojim lopovlukom i uvalile kak su rohatinski, vedriš. šergro (ili kak se već zove) i ostala banda lopova i izdajica!

  • Sve je uzalud:

    .............nema ruzne riječi s kojom bi se moglo okarakterizirati Rohatinskog.......

  • hrza:

    I ovoga je Todorić masno podmazivao.