Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U CroMilku iznenađeni

Reže se PDV na ulja i masti, a zaboravlja na sir i jogurt?

mlijeko
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
01.09.2018.
u 00:15

Nižu cijenu jogurta osjetili bi svi socijalni slojevi, tvrde u CroMilku

Ministarstvo financija najavljivalo je niže stope PDV-a na ključne prehrambene proizvode, ali u prijedlog zakona nije uvrstilo nižu međustopu za jogurte, sireve ili vrhnja koji su temeljna namirnica u svakodnevnoj prehrani i čiju bi nižu cijenu osjetili svi socijalni slojevi hrvatskog društva, priopćili su jučer iz Udruge hrvatskih proizvođača i prerađivača mlijeka CroMilk, neugodno iznenađeni izostavljanjem gotovih mliječnih proizvoda iz porezne reforme.

Kaskamo za zapadom

Ulja i masti biljnog i životinjskog porijekla, koji imaju bitno manju nutritivnu, gospodarsku i zdravstvenu vrijednost, oporezivala bi se tako prema sniženoj stopi od 13%, dok se konzumacija nutritivno vrijednog maslaca destimulira s punom stopom od 25%. PDV na gotove mliječne proizvode u Sloveniji iznosi 9,5%, Njemačkoj 7%, Italiji 4%, Austriji 10%, Poljskoj 5%, u Srbiji 10% pa nije čudno što RH ima četiri do pet puta manju potrošnju fermentiranih mliječnih proizvoda od razvijenih europskih zemalja.

Predsjednik CroMilka Dalibor Janda, ističe kako je domaća industrija mlijeka u iznimno teškoj situaciji, suočena s čak 80-postotnim padom broja isporučitelja mlijeka u zadnjih deset godina. Broj krava je pao za 31%, stoga čudi što je u Zakonu ostavljen prijedlog niže stope na svježe meso, bez uključivanja mliječnih proizvoda.

– Proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj vezana je uz proizvodnju mlijeka. Ostane li prijedlog Zakona ovakav, država će poticati uvoz svježeg goveđeg mesa, što im sigurno nije namjera. Unatoč snažnim uvoznim pritiscima, hrvatska mljekarska industrija je opstala i Vlada joj treba stvoriti uvjete kakvi postoje u susjednim zemljama. Smanjivanje stope za gotove mliječne proizvode dovest će do snažnijih multiplikativnih učinaka koji će u konačnici povećati proračunske prihode, čuvati zdravlje građana te doprinijeti razvoju naših ruralnih krajeva – tvrdi Janda.

Bez krava nema ni ratarstva

Mljekarski je sektor temelj primarne poljoprivredne proizvodnje u svim razvijenim zemljama te zapošljava najveći broj radnika po jedinici obradive površine u odnosu na ostatak stočarske proizvodnje. Proizvodnja mlijeka je grana koja je najveći potrošač žitarica – prevedeno na jednostavan jezik – ako nema krava tko će pojesti uzgojeni kukuruz, ječam ili zob, pitaju iz CroMilka.

Proizvodnja mlijeka u srpnju ove godine, očekuje se, bit će manja za 6% u odnosu na srpanj 2017., a broj proizvođača rapidno pada zbog nekonkurentnih uvjeta proizvodnje – uključujući i visine stope na repromaterijal. Visoka stopa PDV-a na repromaterijal ne predstavlja samo pritisak na likvidnost farmera, već i dodatni trošak poslovanja jer trenutno otprilike 45% proizvođača mlijeka nije u sustavu PDV-a. Primjerice, u Sloveniji je stopa PDV-a na repromaterijal 9,5%.

Sve to događa se u kontekstu smanjivanja tržišta zbog odlaska stanovništva. Stoga hrvatski proizvođači i prerađivači mlijeka pozivaju Vladu RH da smanji stopu PDV-a na gotove mliječne proizvode i repromaterijal za primarne proizvođače. Tako bi se ispravila nepravda, potaknuo ostanak mladih u ruralnim krajevima zemlje, a svim građanima omogućio pristup zdravim domaćim mliječnim proizvodima, poručuju iz CroMilka.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Komentara 2

MU
mulag
08:16 02.09.2018.

kakva korist kad cijene bujaju

PA
PainKiller
05:30 01.09.2018.

Smanjenje PDV-a, odnosno uvođenje međustope, neće dovesti ni do čega osim do povečanja profita trgovaca. Jedine mjere koje bi stvarno ppmogle građanima su smanjebje opće stope PDV-a, znatno povećanje minimalne plaće i smanjenje nameta poslodavcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije