Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
maloprodaja

RBA: Potrošnja na niskim razinama, samo za osnovne životne potrebe

trgovina
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
04.04.2014.
u 20:45

Nastavak negativnih kretanja na tržištu rada i neizvjesnost zbog budućih primanja ograničavat će potrošnju cijele godine

Promet u trgovini na malo u veljači je zabilježio stagnaciju na godišnjoj razini, što je još uvijek pozitivna vijest budući da se zaustavio pad. Nakon vrlo blagog realnog rasta u siječnju (+0,1%), u veljači je zabilježena realna stagnacija prometa u trgovini na malo, dok je nominalno promet niži 0,7% u odnosu na isti mjesec 2013.). Na mjesečnoj razini (prema desezoniranim podacima) realno je zabilježen blagi rast od 0,1%, dok nominalno nije bilo promjena.

Analitičari RBA naglašavaju da će nastavak negativnih kretanja na tržištu rada, koja karakterizira visoka nezaposlenost i niska zaposlenost, pad raspoloživog dohotka, ali i neizvjesnost zbog budućih primanja i u ovoj će godini ograničavati potrošnju, odnosno promet u trgovini na malo. Izgledno je da se potrošnja stanovništva stabilizirala na razmjerno niskim razinama i usmjerena je dominantno na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Stoga na razini cijele godine očekujemo tek blago pozitivnu realnu godišnju stopu rasta od 0,5%, navode analitičari.

>> Lovrinčević: Na standard iz 2008. vraćamo se 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije