Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list i Hrvatska zajednica županija predstavljaju najbolje razvojne projekte 

Razvojni projekti: Vukovarsko-srijemska županija

razvojni projekt
31.08.2015.
u 12:26

Drvnotehnološki centar – Centar kompetencija za slavonski hrast

Vrijednost projekta je oko 3 milijuna eura, a riječ je o projektu kojemu je cilj služiti kao razvojni oslonac drvoprerađivačima baziranima na preradi i uporabi hrasta

Agencija za razvoj Vukovarsko- srijemske županije Hrast, kao član drvnog klastera Vukovarsko- srijemske županije, aktivno radi na jačanju drvne industrije Vukovarsko-srijemske županije. Jedna od glavnih aktivnosti je i priprema projekta izgradnje Drvnotehnološkog centra - Centra kompetencija za slavonski hrast. Projektom izgradnje Drvnotehnološkog centra - Centra kompetencija za slavonski znanstvenohrast želi se podići konkurentnost drvnog sektora u široj regiji. Vrijednost projekta je oko 3 milijuna eura, a riječ je o projektu kojemu je cilj služiti kao razvojni oslonac drvoprerađivačima baziranima na preradi i uporabi hrasta.

Zašto baš hrast? Hrast kao najcjenjenije domaće drvo ima veliki potencijal koji je u velikoj mjeri neiskorišten. Stoga je sastavni dio Drvnotehnološkog centra i Centar kompetencija za hrast koji će imati zadatak da radi istraživanja uporabnih svojstava slavonskog hrasta, uključujući biotehnologiju, spajanje i kombiniranje slavonskog hrasta s naprednim materijalima te istraživanje novih tehnologija i procedura sušenja hrasta itd. Istraživanja će se raditi u suradnji sa Šumarskim fakultetom iz Zagreba i ostalim partnerima na projektu. Važno je naglasiti da je ovaj projekt kandidiran kao dio tehnološke platforme za razvoj drvnog sektora te je u konkurenciji 24 projekta iz cijele Hrvatske odabran između šest projekata koji su dobili status projekta od nacionalnog interesa, čime će se uvelike olakšati financiranje izgradnje ovog Centra iz strukturnih fondova EU.

Projekt Agrotehnološki centar – centar kompetencija za ratarstvo i povrtlarstvo

Projekt se uklapa u strategiju jačanja konkurentnosti hrvatskog prehrambenog sektora kao i u ciljeve EU za pametan i održiv rast temeljen na istraživanjima, razvoju i inovacijama

Foto: VLm
Projekt “Agro-tehnološki centar – centar kompetencija za ratarstvo i povrtlarstvo” ima za cilj provoditi primijenjena istraživanja u ratarstvu i povrtlarstvu kao poveznice između potreba industrije, proizvođača ratarskih kultura i povrća te znanstveno istraživačkog sektora. Taj će centar pružati usluge proizvođačima ratarskih kultura i povrća u područjima edukacije OPG-a, selekcije sjemena, primjene određenih gnojiva, načina uzgoja, eksperimenata na polju u svrhu postizanja optimalnih rezultata proizvodnje itd.

Trenutačno u Republici Hrvatskoj ne postoji mreža centara za primijenjena i razvojna istraživanja, kao što je to slučaj s razvijenim europskim zemljama, te su jedini partner za takvu vrstu suradnje prehrambenobiotehnološki fakulteti koji samo manjim dijelom mogu zadovoljiti potrebe prehrambene industrije za primijenjenim istraživanjima. Ovaj projekt uklapa se u strategiju jačanja konkurentnosti hrvatskog prehrambenog sektora kao i u ciljeve Europske unije za pametan i održiv rast temeljen na istraživanjima, razvoju i inovacijama. Vrijednost je projekta oko 3,5 milijuna eura.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije