Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

Razvijamo turizam i potičemo ulaganja u proizvodnju

18.09.2014.
u 14:37

Gradonačelnik Pregrade, govori o razvojnim planovima, ulaganjima gradske uprave u poticanje poduzetništva i privlačenje investicija.

Pregrada planira u narednom razdoblju veliki gospodarski rast, a zbog čega je nedavno i predstavljen "Strateški plan gospodarskog razvoja do 2020." kojim se predviđaju investicije od 260 milijuna kuna te svake godine osnivanje 10 novih tvrtki i zapošljavanje 40-ak ljudi. Gdje je Pregrada sada i kakve su joj perspektive, razgovarali smo s Markom Vešligajem, gradonačelnikom Pregrade. 

Po kojim gospodarskim granama je Pregrada najpoznatija?
Za sada prevladavaju one koje su tradicionalne na našem području: prerađivačka  i metaloprerađivačka industrija. To su dvije grane koje dominiraju i očekujemo njihov rast. To su dva najveća gospodarska sektora koja najavljuju nova zapošljavanja u Pregradi i to moramo iskoristiti. Osim prerađivačke industrije, naš Strateški plan razvoja uključuje i turizam kao važnu granu na koju će se Pregrada oslanjati. Ta turistička grana u ovom nam je trenutku dosta važna. Osim toga, u okolici imamo tri dvorca koje želimo obnoviti, kao što su to napravili mnogi gradovi u Sloveniji. Imamo i snažne i kvalitetne vinare s međunarodnim nagradama, a manifestacija "Branje grojzdja" godišnje privuče 15.000 gostiju. Naša možda i medijski najpoznatija manifestacija je tradicionalno pucanje iz kubura u vrijeme Uskrsa, što također želimo iskoristiti za promidžbu. Velika nam je želja izgraditi biciklističku stazu do Krapinskih toplica i na tome intentivno radimo. Jedini problem nam je nedostatak smještajnih kapaciteta i to moramo ispraviti.  

Kakva vam je infrastruktura i planovi za nju?
Asfaltiranje i sanacija naših cesta  jedan je od prioriteta. Sa 260 cesta smo najveći u županiji i kao grad se moramo uhvatiti s tim u koštac. Pri tome se oslanjamo na fond za ruralni razvoj. Sanacija vodoopskrbe je pri kraju, a onda slijedi ulaganje u odvodnju u sklopu čega ćemo graditi kolektore i pročistač vrijedne 23 milijuna kuna. Bez fondova sve to nećemo moći realizirati. 

Kakva su vam iskustva i planovi s EU fondovima?
Jedan od prvih ciljeva u Strateškom planu je uspostavljanje agencije koja će se baviti isključivo s apliciranjem projekata EU. Napravili smo transformaciju lokalne uprave te u skladu s njom osnovali posebni upravni odjel za financije i gospodarstvo. Dobili smo dvije stručne osobe koje su dovedeno isključivo iz tog razloga. Komunalna infrastruktura nam je tanka i tu se moramo maksimalno osloniti na fondove EU. 

Smanjene naknade

Kako mislite privući nove investitore?

Gradsko vijeće nedavno je donijelo odluku da poslovno-proizvodne djelatnosti u prvoj godini oslobađamo svih komunalnih doprinosa i naknada. U drugoj godini oslobađamo 75 posto, a u trećoj 50 posto. Postoje investitori koji su već 2006. godine zakupili prostore u Pregradi, ali zbog krize nisu započeli s investicijama. Sada se opet pokreću pa imamo najavljenu investiciju za obradu metala od tri milijuna kuna. Također očekujemo da riješimo određene imovinsko-pravne probleme i realiziramo najavljenu investiciju od 12 milijuna kuna u logistički centar u Pregradi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije