Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Rastu cijene nafte: Nešto se 'kuha' na Bliskom istoku

Naftni kartel OPEC podsjetimo već treću godinu održava politiku umanjenja proizvodnje kako bi održavao pritisak na rast cijena međutim za iduću su godinu ponovno prognozirali višak u opskrbi pa ozbiljni analitičari ističu da OPEC nije uspio u svojoj akciji.
15. srpnja 2019. u 11:40 1 komentara 330 prikaza
Foto: ERNEST SCHEYDER/REUTERS/PIXSELL

Cijene nafte po indeksu brent crude već se danima održavaju na razini višoj od 67 dolara po barelu. Iako svjetski analitičari tvrde da je riječ o reakciji na zatvaranje naftnih platformi u Meksičkom zaljevu u očekivanju tropske oluje, pravi uzrok nervoze leži u činjenici da se ponovno 'kuha' na Bliskom istoku. Meksička regija zbog oluje Barry smanjila je proizvodnju, ali nije riječ o nekom dugotrajnom smanjenju proizvodnje.

napetost u Perzijskom zaljevu Britanija će ubrzati puštanje iranskog tankera ako dobije jamstva da ne plovi za Siriju

Naftni kartel OPEC podsjetimo već treću godinu održava politiku umanjenja proizvodnje kako bi održavao pritisak na rast cijena međutim za iduću su godinu ponovno prognozirali višak u opskrbi pa ozbiljni analitičari ističu da OPEC nije uspio u svojoj akciji. Ipak ako se uzme u obzir da su zemlje OPEC-a i prognozirali cijene na razini od 70 dolara po barelu kao posljedicu svoje akcije i to u trenutku kada je sirova nafta stajala jedva 40 dolara po barelu ne može se reći da inicijativa nije polučila rezultatom već samo da je očekivani rezultat stigao kasnije nego se očekivalo.

Rast cijene nafte utječe na cijelu ekonomiju, obzirom da direktno formira cijene goriva, a posredno i cijene svih proizvoda u širokoj potrošnji uslijed troškova za transport. Na londonskom je tržištu cijena barela do kraja trgovanja u petak zadržala je cijenu od 67 dolara po barelu, a održala se i tijekom dana.

Nafta Ratko Bošković Nema straha od dugotrajne “ratne cijene” nafte
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Avatar Hazl113
    Hazl113:

    Kada je cijena barela nafte bila 160$, cijena goriva je bila tu negdje kao danas. Pitam se tko krade.